Elke overtocht andere dynamiek

Kapitein Nanne de Rek gaat na 45 jaar trouwe dienst met pensioen. Op de pont is het een komen en gaan van collega’s en passagiers die afscheid van hem nemen. Ondertussen werkt matroos-conducteur Tim Visser gewoon door. “Het is heel speciaal om Nanne op zijn laatste werkdag zo te zien glunderen. Jammer dat ik maar een jaar met hem heb mogen werken.”

Per jaar maken 2,3 miljoen voetgangers en fietsers en 650.000 auto’s gebruik van de veerpont tussen Maassluis en Rozenburg. Connexxion Water werkt op deze veerverbinding met vijf vaste ploegen. Een ploeg bestaat uit een kapitein, een stuurman-machinist en twee matroos-conducteurs.

Prachtig uitzicht
Nanne de Rek (65) heeft de overtocht van ongeveer 5 minuten ruim een half miljoen keer gemaakt. “Het verveelt nooit. Elke overtocht is er weer een andere stroming, windrichting of dynamiek op de Nieuwe Waterweg. Alle zeevaart van en naar Rotterdam komt hier langs. Ik kijk liever de hele dag naar dit prachtige weidse uitzicht dan naar een computerscherm!”
Nanne is opgegroeid op het water. “Op mijn veertiende werkte ik al als matroos bij mijn vader, die binnenvaartschipper was. Mijn hobby’s hebben ook allemaal met water te maken: surfen, zeilen, duiken, waterskiën.”

Feestvarken
Nanne geniet zichtbaar van zijn laatste dag op de met slingers en vlaggen versierde pont. Aan dek staat een draaiorgel, er is taart en zelfs de burgemeester van Maassluis komt hem de hand schudden. Nanne neemt het ene na het andere afscheidscadeau in ontvangst.
“Jarenlang zag ik de vrachtschepen van DFDS Seaways hier varen,” vertelt Nanne. “Vanochtend kwam een manager van DFDS aan boord om mij een oorkonde en een uitnodiging te overhandigen. Ik mag een keer meevaren naar Engeland! Ik wacht tot de herfst want ik wil ervaren hoe zo’n vrachtschip bij heftige weersomstandigheden op zee stuitert.”
Een blusboot van de havendienst Port of Rotterdam is speciaal voor Nanne naar Maassluis gevaren. Het omhoog spuitende water vormt een imposante fontein. Een prachtig eerbetoon.
Nanne ziet niet op tegen zijn pensioen. “Ik heb genoeg te doen: mijn huis verven, in de tuin werken, met mijn sleepboot varen. Weet je wat ik het meest ga missen? Mijn collega René van Voorst. Hij was twaalf jaar lang mijn stuurman en is nu kapitein van een andere ploeg. Een gouden kerel, die dit prachtige afscheid voor mij heeft georganiseerd!”

Nieuw bloed
Matroos-conducteur Tim Visser (30) werkt nu ruim een jaar bij Connexxion Water. “Ik zat eerst in de bouw, maar was toe aan iets anders. Via via hoorde ik dat ze hier mensen nodig hadden. Als ik had geweten hoe geweldig dit is, was ik veel eerder in de scheepvaart begonnen!”
“Het leuke aan dit werk is het contact met de mensen en je bent lekker heel de dag buiten op het water.” Tim is bezig met een opleiding voor zijn vaarbewijs. Over een aantal jaar wil hij graag stuurman worden. “Het afgelopen jaar ging ik in al mijn pauzes naar boven. Op de brug heeft Nanne mij leren varen. Hij kan dingen goed overbrengen. Ik ben blij dat ik nog van zijn kennis gebruik heb kunnen maken!”