Humor alleen is niet genoeg

‘De grappigste kinderboekenschrijver van Nederland’ staat er op haar website. Dat heeft Tosca Menten niet zelf verzonnen. Maar het is misschien wel waar! “Ik moet soms hardop lachen tijdens het schrijven.”

Elke ochtend staat ze om 5 uur op om te werken. Het is dan nog lekker rustig in huis. Tosca Menten vindt schrijven best moeilijk. “Ik verander elke zin wel tien keer. Ik lees alles hardop voor. Dan hoor ik of je niet struikelt tijdens het lezen.”
Tosca Menten won in juni 2016 de Prijs van de Nederlandse Kinderjury voor haar boek 'Dummie de Mummie en de drums van Massoeba'. “Deze prijs is heel belangrijk voor mij. Ik wil boeken schrijven die kinderen graag lezen. Dat vind ik het allerbelangrijkste!”

Ik bén Goos
Tosca is bezig met het achtste boek over Dummie de Mummie. “Als ik een boek schrijf dan bén ik de hoofdpersoon. Ik ga helemaal in het verhaal zitten. Bij de boeken over Dummie ben ik Goos. Ik kan me heel goed verplaatsen in een kind. Bij het schrijven van een spannend stuk word ik zelf ook bang. Ik kan dan zo schrikken van de telefoon dat ik bijna van mijn stoel val!”
Tosca kan niet aan twee boeken tegelijk werken. “Dan raak ik helemaal in de war. Ik moet eerst uit Goos kruipen voordat ik bijvoorbeeld Dirkje word.”

Geen moeders!
In de boeken van Tosca Menten komen geen moeders voor. “Moeders troosten en zijn lief. Ze lossen problemen op. Maar dat wil ik helemaal niet in mijn boeken. Kinderen moeten zichzelf zien te redden. Dat is veel spannender voor het verhaal. Een leuke of onhandige vader kan nog wel. Of andere rare volwassenen. Maar met moeders heb ik niks. Die zitten me alleen maar in de weg. Ik ben zelf een heel lieve moeder hoor. Ik hou van mijn drie kinderen!”

Poep en pies
Ik ben nu 54 en kan nog steeds lachen om poep- en piesgrappen. Iedereen denkt dat ik een lolbroek ben. Ik hou er ook van om mensen aan het lachen te maken. Daar word ik blij van. Op feestjes doe ik lekker gek. Ik wil dat iedereen weet dat ik er was. Maar thuis denk ik wel eens: ben ik wel écht blij? Ik heb veel meer zorgen dan twintig jaar geleden.
Mijn grappigste boeken vind ik deel 1 en 2 van ‘Dummie de Mummie’, ‘De wraak van Knor’ en ‘Dirkje Bakkes, brandnetelspecialist’. De humor in mijn boeken heeft een pijnlijk randje. Daar hou ik van. Elly Hees maakt de tekeningen voor al mijn boeken. Die tekeningen voegen extra grapjes aan het verhaal toe.”

Lachen is gezond
“Lachen is heel ontspannend”, zegt Tosca. “Je kunt alle remmen loslaten en zó hard lachen dat je ervan moet huilen. Humor alleen is niet genoeg. Een boek met honderd moppen achter elkaar is niet leuk. Het verhaal moet ook spannend zijn. Dan pas willen kinderen verder lezen. Ook moet het ergens over gaan. Bij mij schrijft het verhaal zichzelf. Pas achteraf besef ik waar het eigenlijk over gaat. Dirkje Bakkes gaat over hoe je een held kunt zijn. Ook als je het niet hebt getroffen omdat je wordt opgevoed en uitgebuit door een nare oom en tante. Het eerste boek van Dummie de Mummie gaat over hoe je iemand beschermt die er niet mag zijn. En over verschillen in cultuur. Het tweede boek van Dummie gaat vooral over de dood.”

Lezen helemaal hip
Als kind ging Tosca elke vrijdagavond naar de Bibliotheek. Ze leende dan tien boeken en las zo alle boeken die er waren in die Bilbiotheek. “Mijn ouders hadden niet veel geld en kochten weinig boeken. Eén keer per jaar, op mijn verjaardag, kreeg ik een dik boek cadeau.”
Volgens Tosca moeten niet alleen ouders, maar ook scholen kinderen motiveren om veel te lezen en naar de Bibliotheek te gaan. “Ik kom vaak op scholen om over mijn boeken te vertellen. Op sommige scholen is lezen helemaal hip. Leerlingen zijn daar trots wanneer ze weer een boek gelezen hebben. Er zijn leesclubjes, kinderen doen boekbesprekingen en soms is er zelfs een schrijversdag. Dan komen bekende kinderboekenschrijvers vertellen over hun boeken en handtekeningen uitdelen. Eigenlijk is het heel simpel. Kinderen worden slimmer van lezen. Ze halen dan betere schoolresultaten. Scholen moeten lezen dus motiveren. En de Bibliotheek moet vooral gratis blijven voor kinderen!”

Van elk boek word je slimmer
Tosca weet het zeker: “Na elk boek dat je leest, ben je een stukje slimmer. Je woordenschat wordt groter en je leert je verplaatsen in een ander. Kinderen hebben het tegenwoordig heel druk in hun hoofd. Ze zijn altijd online bereikbaar. Door te lezen stap je even uit die drukte. Lezen prikkelt je fantasie. Je moet zelf beelden maken in je hoofd. Maar het is vooral lekker om even weg te zijn van die gekke wereld.”