Leerlingen en docenten allemaal in middeleeuwse sferen

Sinds maandag 9 februari staat alles op basisschool CSV Ridderhof in Vreeland in het teken van de middeleeuwen. Vanwege het 750-jarig bestaan van het dorp koos de school voor een middeleeuwse projectweek. De school bruist. En de kinderen? Die vinden het fantastisch!

Vreeland - Met een feestelijke weekopening startte vorige week de middeleeuwse projectweek op CSV Ridderhof. Onder aan de reizende stadspoort van 750 jaar Vreeland, in de hal van de school, werden de 50e verjaardagen van jonkheer meester Michiel en jonkvrouwe juf Conny gevierd. Na een kasteelbuffet, waarbij kinderen middeleeuwse pap konden koken en proeven, was er een spelletjesmiddag waarbij de oudere kinderen de jongere kinderen begeleidden. Iedereen mocht maandag in middeleeuwse kleding op school komen, maar sommige kinderen en leerkrachten zijn de hele week verkleed naar school gekomen! “Er wordt gedurende de projectweek op een heel andere manier les gegeven dan normaal”, zegt directeur Gert de Boer. “Alles staat in het teken van ontdekken. Lezen, doen of luisteren, kinderen mogen zelf kiezen. Ze mogen informatie opzoeken over een onderwerp uit de middeleeuwen en een presentatie geven of een poster maken. Maar ze kunnen bijvoorbeeld ook de technische aspecten van een ophaalbrug onderzoeken. Kinderen hebben verschillende leerstijlen, waarmee we zoveel mogelijk rekening houden. Diegenen die behoefte hebben aan meer structuur, krijgen extra begeleiding.”
Meester Michiel te Velde sloopte de klassendeur uit het lokaal en bouwde samen met de kinderen uit groep 6 een levensgrote ophaalbrug. “We zijn met de hele school bezig zoals opa in zijn schuur hoort te klussen met zijn kleinkinderen. We bouwen, ontdekken, filmen, zingen en doen dingen die we nog nooit gedaan hebben. En dat allemaal met een middeleeuws tintje. Sommige kinderen zijn met geen zwaard uit school weg te slaan; ze blijven na school enthousiast doorwerken.”
De schoonmakers mogen deze week de lokalen niet in. De kinderen zijn te druk bezig met hun project en gaan toch de volgende dag weer verder. Het is dan ook een gezellige rommel op CSV.
Renzo (9) uit groep 5 vertelt dat hij met een deel van zijn klas een toren heeft gebouwd van allemaal dozen. Ook maakte hij een schild en een zwaard. “Ik heb helemaal geen taal of rekenen deze week en in alle klassen knutselen kinderen uit verschillende groepen. Iedereen wil straks onze toren mee naar huis nemen. Ik denk dat we hem gaan verloten.”

Maar voordat dat gebeurt, kunnen alle ouders en andere belangstellenden op woensdag 18 februari tussen 18.15 en 19.15 uur op CSV Ridderhof de middeleeuwse kastelen, torens, wapens, ophaalbruggen en poorten komen bewonderen. Er is ook een foto- en filmtentoonstelling van de middeleeuwse projectweek, en door de hele school zullen prachtige ridders, jonkvrouwen, kasteelheren en monniken rondlopen!