Pakhuis vol spannende maritieme verhalen


Vanaf 2 oktober 2011 is het vernieuwde Scheepvaartmuseum in Amsterdam weer open. Het museum onderging een ingrijpende metamorfose: vier jaar lang werd er gerestaureerd, verbouwd en opnieuw ingericht. Het op een na belangrijkste maritieme museum ter wereld is gemoderniseerd en geschikt gemaakt voor een gevarieerd publiek.

Bij binnenkomst in het 17e-eeuwse pakhuis aan het Kattenburgerplein, valt gelijk de spectaculaire glazen overkapping van de binnenplaats op. Honderden stukjes glas in een raamwerk van metaal vormen samen een ingewikkeld patroon. Op elke kruising van metaal bevindt zich een lampje, waardoor de overkapping van de binnenplaats 's avonds omgetoverd kan worden tot een prachtige sterrenhemel in elke gewenste kleur. Inderdaad, alsof je midden op zee zit.

Het Scheepvaartmuseum is veel meer dan voorheen een belevenis geworden, met voor ieder wat wils. Natuurlijk is er ook een tentoonstelling te zien met objecten zoals globes, schilderijen of glas, zilver en porselein. Maar scholen en gezinnen met kinderen zullen vooral genieten van de nieuwe 'belevenis-onderdelen'. Er zijn voor zowel basis als voortgezet onderwijs brede nieuwe educatieve programma's ontwikkeld, die aansluiten bij het curriculum, de gangbare onderwijsmethodes en de belevingswereld van scholieren. Zelfstandig en interactief leren staan hierbij centraal.

Zo is er voor kinderen tot zes jaar een sprookjesachtige onderwaterwereld gebouwd: een donkere ruimte met vissen, schelpen, waterplanten, kwallen en koraal in alle kleuren van de regenboog. Alles lijkt door feeërieke belichting en golvende spiegelwanden te bewegen door de deining van het water. Via deze onderwaterwereld komen de kinderen terecht in een theater, waar ze kunnen genieten van een voorstelling over Matje en Roosje, die op hun schip de wereld rondvaren. Door de Pepper's ghost-techniek wordt de illusie gewekt dat Matje en Roosje hun avonturen daadwerkelijk meemaken op het aanwezige schaalmodel van een vissersboot. De betoverende special effects geven de kinderen bovendien het gevoel alsof ze zelf meevaren.

In de fascinerende expositie 'Het verhaal van de walvis' (vanaf 6 jaar) leren kinderen dit enorme zoogdier beter kennen. Waarom werd er op walvissen gejaagd en waarom worden ze tegenwoordig vooral beschermd? Wat is balein en welke voorwerpen werden ervan gemaakt? Hoe is de walvisvaart in de loop van de tijd veranderd?

In 'Zie je in de gouden eeuw' (vanaf 10 jaar) spelen acteurs alledaagse personen uit de gouden eeuw, die vlak voor je neus tot leven komen. Ze vertellen hun levensverhaal waarin scheepvaart en water een grote rol speelden. Spelenderwijs ontdekken leerlingen zo de schatten en thema's van de gouden eeuw.

Speciaal voor het vmbo is het doe-programma 'Haven Promotieteam' ontwikkeld, waarbij leerlingen promotiefilmpjes maken voor werken in de haven. Er is ook een expositie over de zeehaven Amsterdam (vanaf 10 jaar). Een 19 meter lange maquette van het havengebied en een virtuele reis in een container maken het belang van de haven duidelijk.

Het Scheepvaartmuseum wilde met de eigen collectie nieuwe verhalen vertellen over de maritieme geschiedenis van ons land. Dat is zeker gelukt: op een moderne multimediale en spectaculaire manier ontdek je hoe Nederland is gevormd door de scheepvaart. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de replica van het 18e- eeuwse VOC-schip Amsterdam, dat afgemeerd ligt naast het museum. Of over de virtuele zeereis door de tijd met stormen en zeeslagen op een woelige oceaan. Je zou willen dat je weer op schoolreis kon om het allemaal te beleven.

Het Scheepvaartmuseum is 7 dagen per week geopend.

www.hetscheepvaartmuseum.nl