Vreelandse strandjutter ziet overal iets bruikbaars in

Sander Bongers (50) woont in Vreeland en is al bijna 20 jaar docent beeldende vorming en tekenen op RSG Broklede in Breukelen. Sinds een aantal jaren maakt hij ook eigen werk en dat begint met de oprichting van zijn eenmansbedrijf Nice Trash serieuze vormen aan te nemen. “Ik heb in mijn vrije tijd altijd geschilderd en getekend. De laatste jaren ben ik driedimensionaal gaan werken. Er komen vooral lampen en meubels uit mijn handen.”

Landjutter
Sander geeft momenteel een dag minder les zodat er meer tijd is voor zijn grote passie: van gevonden materialen unieke en originele objecten maken, zoals lampen en meubels.
“Als kleuter wilde ik graag strandjutter worden en eigenlijk ben ik dat nu, alleen jut ik niet op het strand, maar in het binnenland. Ik vind overal bruikbare materialen; op straat, in containers en in de natuur. Als ik iets zie waar ik misschien wat van kan maken, neem ik het mee. Het is verbazingwekkend hoeveel bruikbare materialen er worden weggegooid. Aan de andere kant is dat voor mij natuurlijk heel plezierig. Ik gun het materiaal een nieuw leven en draag zo onbewust een steentje bij aan duurzaamheid.”

De boer op
Sander is een upcycling-kunstenaar in hart en nieren. Hij móet objecten maken, speelt met materialen en wordt daar naar eigen zeggen erg gelukkig van. Voor 2018 hoopt hij wat meer van zijn ‘mooie zooi’ te verkopen en hij zoekt een atelier in de buurt van Breukelen of Vreeland waar hij permanent kan blijven. “Ik wil dat mijn passie ergens toe leidt. Dat andere mensen er ook blij van worden.”
Bij pop-up woonwinkel KOOZi op de Kerkbrink 18 in Breukelen is sinds kort een aantal van de lampen en meubels van Nice Trash te koop. Kijk voor meer informatie op www.nicetrash.nl of op Instagram of Facebook (@nicetrash.nl).