Wervelende modeshow in Dorpshuis

Maanden voorbereiding gingen eraan vooraf, en dat was te zien! De kledingwerkgroep van Stichting Vreeland 750 heeft zich letterlijk uit de naad gewerkt voor de kostuumpresentatie tijdens het nieuwjaarsfeestje van de Dorpsraad.

Terwijl aan de bar het glas wordt geheven op het nieuwe jaar, worden in de zaal achter gesloten deuren landlopers en waarzegster geschminkt en adellijke dames in middeleeuwse jurken gehesen. Na de doorloop volgen nog een paar laatste tips: maak contact met het publiek, kijk de mensen aan en klap allemaal mee op de Radetzkymars voor het André Rieu-effect! Dan gaan de deuren van de zaal open. Het Vreelandse publiek stroomt binnen en de modeshow kan beginnen.
Coördinator van de kledingwerkgroep Ellen Bulterijs raadt het publiek aan goed op te letten of het wellicht ingeleverde stoffen herkent. ‘We hebben echt alles zelf gemaakt. Herkent iemand bijvoorbeeld deze beddensprei?’
Als eerste presenteert de middeleeuwse middenstand zich op de catwalk. Juliette Jonker vertelt ons wat we zien: jurken, schorten, kaproenen, mantels en capes. Daarna volgen de religieuzen met bijbel en kruis. Vreelanders die vooraan staan worden door de bisschop ingezegend met wijwater. De bedelaars en landlopers krijgen vanuit het publiek enkele dukaten toegestopt. Een dame van lichte zeden tilt ondeugend haar rokken op. Door de boeren en landarbeiders wordt praktische donkere kleding gedragen want er moet ook gezaaid en geoogst worden. Dan lopen stoere ridders en boogschutters een rondje op de catwalk met zwaard, schild en pijl en boog. Als laatste showen enkele Hoge ‘Heer’lijkheden en edelvrouwen hun kleurige, rijke kostuums. Op de maten van de Radetzkymars lopen alle modellen, waaronder overigens ook veel kinderen, nog één rondje. Het publiek klapt enthousiast mee en dan volgt er een daverend applaus voor de kledingwerkgroepleden die alle kostuums hebben genaaid.

Het publiek is geïnspireerd geraakt, dat is overduidelijk. De kledingwerkgroep hoopt dat vanaf 1 januari 2015, wanneer het feestjaar ter ere van het 750-jarig bestaan van Vreeland begint, steeds meer dorpsgenoten bij elke festiviteit in middeleeuwse kleding rondlopen. Met als climax natuurlijk de feestweek van vrijdag 21 t/m zondag 30 augustus 2015.

We hebben dus nog een jaar de tijd om een kostuum te kiezen en te (laten) maken. Op woensdag 5 februari (19.30 uur) is er een inloopuur in CSV Ridderhof om advies in te winnen en patronen te kopen. In maart en april volgt voor diegenen die zelf een kostuum in elkaar willen zetten een naaicafé (voor meer info en inschrijven zie www.vreeland750.nl). Je kunt ook tegen vergoeding een kostuum laten maken. Oude gordijnen, gedateerde jurken of grote lappen stof kunnen worden ingeleverd op school. De kledingwerkgroep tovert ze om in prachtige middeleeuwse gewaden!