Wonen in Zuid-Frankrijk

Misschien ga jij komende zomer heerlijk op vakantie naar Frankrijk. Maar zou het ook leuk zijn om daar te wonen? Zeff (10 jaar) verhuisde naar Frankrijk toen hij drie was. Kidsweek Junior zocht hem op.

Kun je je nog herinneren dat je in Nederland woonde?
Ja, we woonden in Loosdrecht. Het huis was klein en we hadden nog geen piano en ook nog geen breedbeeldtelevisie. We gingen verhuizen omdat mijn ouders de drukte in Nederland beu waren.

Wat weet je nog van de eerste tijd in Frankrijk?
Ik moest wennen aan zo’n groot huis en zo’n grote tuin. Er is zelfs een bos in de tuin, dat vond ik leuk. In het begin was ik op school heel boos. Ik sloeg andere kinderen en trok aan hun haren. Ik denk omdat ik ze niet kon verstaan.’

Is school anders dan in Nederland?
Ja, de dagen duren veel langer. Ik moet tot half zes naar school. Je kunt dus niet spelen na schooltijd. Vanaf groep 3 krijg je huiswerk. In Frankrijk is school ook strenger. Ik heb al wel vijftig keer strafregels moeten schrijven. Soms omdat ik zat te kletsen tijdens de les, of omdat ik een boek was vergeten. Mijn vader en moeder moeten altijd een handtekening onder mijn huiswerk zetten. Als ze dat vergeten, krijg ik ook strafwerk.

Hoe ga je naar school?
Mijn moeder brengt ons met de auto naar een dorpje verderop. Van daar gaan we met de bus. Iedereen woont hier heel ver uit elkaar.

Moet je ook overblijven?
Ja, iedereen blijft over. We krijgen tussen de middag warm eten in de kantine. Als voorgerecht vaak soep of worst. Dan vlees, aardappelen en groente uit blik. Dat vind ik vies, ik hou meer van verse groente. Het toetje is meestal rijstepap, pudding of yoghurt. Je krijg alleen een toetje als je bord leeg is.

Wat mis je het meest uit Nederland?
Mijn familie natuurlijk. En hagelslag. Mijn oma en tante nemen altijd hagelslag mee als ze komen. En als we zelf naar Nederland gaan, kopen we ook heel veel hagelslag.

Zou je weer in Nederland willen wonen?
Nee, daar schijnt de zon niet zo vaak en de huizen en tuinen zijn kleiner. Bijna niemand heeft daar een eigen bos! We gaan binnenkort verhuizen naar een groter huis met een zwembad, tien kilometer verderop. Daar heb ik zin in!

Spreek je goed Frans?
Ja, beter dan mijn ouders en mijn broertje Rocco. Ik kan alles verstaan wat de Fransen zeggen. Ik kijk nog wel naar Nederlandse televisieprogramma’s omdat ze op de Franse zenders zo snel praten.

Wil je later met een Frans of met een Nederlands meisje trouwen?
Met een Nederlands meisje! Ik houd niet zo van de Franse meisjes.