Connexxion Taxi toekomstproof

RBS is het Route Beheer Systeem van Connexxion Taxi. Via dit planningssysteem kan een reiziger telefonisch of via internet een taxirit boeken. Het softwarepakket kijkt vervolgens welk voertuig en welke chauffeur beschikbaar zijn. Het systeem houdt ook bij waar de taxi zich precies bevindt, of er vertragingen zijn en of de taxi op tijd arriveert.

Iedereen die te maken heeft met taxivervoer van Connexxion gaat met RBS2.0 werken: callcentermedewerkers, planners, chauffeurs, klanten en opdrachtgevers.

Waarom komt er een nieuwe versie?
De huidige versie stamt nog uit de jaren negentig. Groepsvervoer (zoals leerlingenvervoer) en vraagafhankelijk vervoer (zoals regiotaxi) zijn in deze versie strikt gescheiden. In RBS 2.0 worden alle soorten taxivervoer geïntegreerd, waardoor Connexxion de voertuigcapaciteit slimmer en efficiënter kan benutten. Dit leidt tot een beter rendement. Een chauffeur brengt bijvoorbeeld eerst leerlingen naar school, doet vervolgens een paar ritten awbz- of Wmo-vervoer om uiteindelijk de leerlingen weer thuis te brengen. Het voertuig staat tussendoor zo min mogelijk stil.

Wie maakt RBS 2.0?
Future Technology, het interne softwarebedrijf van Connexxion. Sinds een paar maanden wordt er met man en macht aan gebouwd en binnen een half jaar is het klaar.

Wat zijn de voordelen van RBS 2.0?
De kracht van het nieuwe geavanceerde systeem is dat de planning geautomatiseerd verloopt. Door slimmer gebruik te maken van real-time informatie zijn er veel minder handmatige acties nodig. RBS 2.0 sluit bovendien aan op de nieuwste technologie; het is veel flexibeler opgebouwd zodat koppelingen mogelijk zijn met apps, mobiele websites, intranet, internet en zelfs met de  boekingsomgeving van bijvoorbeeld een reisbureau.

Wat hebben klanten en opdrachtgevers aan RBS 2.0?
Het nieuwe systeem is gebruiksvriendelijker en transparanter. Iedereen kan real-time meekijken met Connexxion Taxi. De klant kan zien of er vertraging is. Opdrachtgevers kunnen informatie inzien over stiptheid of het aantal klanten dat gebruikmaakt van taxivervoer.

Wanneer gaan Connexxion-medewerkers met het systeem werken?
Een proefversie van RBS 2.0 gaat vanaf februari 2015 draaien voor het groepsvervoer in Hilversum. De software wordt getest en doorontwikkeld zodat in de zomer een soepele uitrol kan plaatsvinden. Ondertussen krijgen alle medewerkers van hoog tot laag een opleidingsprogramma aangeboden, zodat iedereen straks klaar is voor de toekomst!

‘RBS 2.0 is uniek en onderscheidend binnen Nederland en binnen Transdev. Connexxion mag hier heel trots op zijn!
Marc Rozendal, Directeur Taxi