Cross naar de bieb

Gijs Jolink (1971) is muzikant en mede-eigenaar van Feestfabriek Alles Komt Goed. Dit evenementenbureau organiseert elk jaar het Zwarte Cross Festival. “Ik hield als kind al erg van lezen. Veel van wat ik bereikt heb, dank ik aan mijn liefde voor lezen.”

Gijs is dyslectisch en was een middelmatige leerling op school. Toen hij 9 jaar was, begon hij lezen leuk te vinden. “Ik werd beter in taal en daardoor ging het lezen ook steeds sneller. Elke week fietste ik naar de Bibliotheek in Doetinchem. Ik las de hele kinderafdeling uit en daarna de hele jongerenafdeling. Vooral de boeken van Thea Beckman, Jan Terlouw en Guus Kuijer vond ik prachtig. Doordat ik zoveel las, werd ik steeds slimmer. Ik ging zelfs studeren aan de universiteit.”

De magie van lezen
Volgens Gijs neemt een goed boek je mee naar een soort droomwereld. “Als je meegesleept wordt door het verhaal, gaat je fantasie werken. Je krijgt een beeld bij het verhaal. Die verbeelding vind ik zo prachtig aan lezen.”

Voorlezen
“Elke avond lezen we onze oudste zonen (8 en 7) voor”, vertelt Gijs. “De jongste is pas 7 maanden. Liefde voor lezen is gelukkig erfelijk: zij houden er ook van! Voorlezen is bij ons een vast ritueel. Na een drukke dag is het een moment van rust. Dat werkt goed voor het slapen gaan. We lezen nu Harry Potter voor, dat vinden mijn kinderen supertof.”

Blagenparadijs
Afgelopen zomer kwam Tante Rikie’s Voorleesteam voor de zesde keer naar het Blagenparadijs op de Zwarte Cross. Het Blagenparadijs is één grote speeltuin voor kinderen en ouders. Je kunt er knutselen, muziek maken of voorgelezen worden. Tante Rikie’s Voorleesteam bestaat uit bibliotheekmedewerkers uit de regio, die de mooiste kinderboeken hebben meegenomen uit de Bibliotheek.

Achterhoeks
Gijs leest zelf ook elk jaar voor in het Blagenparadijs. “Ik kies altijd een verhaal uit Tante Rikie’s onmundig mooie verhalenboek. Dat is een kinderboek in het Achterhoeks. Er staat ook een verhaal van mij in. Dat gaat over Hellige Henkie, een boze kabouter. Henkie woont in een pak hagelslag en werkt in de paddenstoelenfabriek. Daar staat hij achter de lopende band witte stippen op paddenstoelen te plakken. Ik vind het jammer dat ons dialect dreigt te verdwijnen. Het bestaat uit prachtige woorden. Alleen als ouders het Achterhoeks weer aan hun kinderen leren, blijft het bestaan.”

Stoere jongen
“Mensen denken dat stoere jongensdingen en lezen niet samengaan. Ik ben het bewijs dat dat niet klopt”, zegt Gijs. “Ik hou van motorcross en rockmuziek, maar ook van lezen. Het is dus helemaal niet gek als jongens lezen cool vinden! Als je zoon eerst lekker buiten speelt, kun je daarna rustig een boek lezen. Dat is juist een mooie combinatie. Het vult elkaar prima aan!”

Top 5 meest voorgelezen boeken op de Zwarte Cross
1. De Gruffalo, Julia Donaldson & Axel Scheffler
2. Tante Rikie’s onmundig mooie voorleesboek, diverse auteurs
3. Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft, Werner Holzwarth & Wolf Erlbruch
4. Boer Boris, Ted van Lieshout
5. Waar is Wally, Martin Handford

Wat betekenen deze Achterhoekse woorden?
knetterbiel
bokse
eerpels
huulbessem
drieten
sluutspeld
slepkökken

kettingzaag
broek
aardappelen
stofzuiger
poepen
veiligheidsspeld
caravan