Dag file!

Op een mistige aprilochtend rijdt buschauffeur Lydia Asiedu van Almere naar Utrecht Rijnsweerd/De Uithof en weer terug. Hoewel buslijn 150 pas een paar weken bestaat, maakt een aantal enthousiaste reizigers al regelmatig gebruik van Connexxions alternatief voor de file.

De 150 rijdt op werkdagen in de ochtend- en avondspits en een enkele rit kost ca. € 6,00, afhankelijk van de in- en uitstaphalte. Inwoners van Almere en ’t Gooi kunnen met deze busverbinding snel en comfortabel naar hun opleiding of werk in Rijnsweerd of De Uithof reizen. Omgekeerd is lijn 150 ook een uitkomst voor mensen uit Utrecht en ‘t Gooi die in Almere werken.
Buschauffeur Lydia vertrekt om 6.59 uur vanuit Almere Buiten. Bij de verschillende haltes in Almere stappen vooral jonge reizigers in. Sharon (26) gaat eens in de week naar de Hogeschool Utrecht waar ze de docentenopleiding biologie doet. Ze zit in het laatste jaar. “Jammer dat deze lijn er nu pas is, het is voor mij een ideale verbinding.”
Bij de halte Carpoolplaats in Blaricum stapt Bianca (25) in. Ze woont in Huizen en is met de bus naar de Carpoolplaats gereisd. Daar stapt ze over op lijn 150 naar de Uithof, waar ze Filosofie studeert. “De nieuwe busverbinding levert mij dagelijks minstens een half uur tijdwinst op.”
Ook Mitch (21) is ingestapt. Hij studeert Integrale Veiligheidskunde op de Uithof. “Deze snelbus is heel rustig: iedereen zit relaxed een krantje te lezen. Er is ook wifi en je kunt je laptop of je telefoon opladen. Het is jammer dat lijn 150 alleen in de spits rijdt, want soms ben ik eerder uit.”
Het is inmiddels 7.45 uur en op de A27 staat de dagelijkse file. Buschauffeur Lydia rijdt over de vluchtstrook. “Het is leuk om de file voorbij te rijden. Je wilt de reizigers toch zo snel mogelijk naar hun plaats van bestemming brengen.”
Op de verschillende haltes in de Uithof stappen alle reizigers uit. Lydia heeft op het eindpunt even tijd om de ritadministratie in te vullen. Om 8.14 uur vertrekt lijn 150 zonder passagiers weer richting Almere. Op de Carpoolplaats stapt Derk-Jan (55) in. Hij woont in Huizen en werkt op het gemeentehuis in Almere. “Ik ben 20 minuten sneller op mijn werk. Van mij mag deze bus ook in het weekend gaan rijden. Ik heb geen auto en ga regelmatig winkelen in Almere.”
Buschauffeur Lydia: “Nog niet iedereen kent deze lijn, maar als je in Rijnsweerd of op de Uithof werkt of studeert, is dit de snelste en goedkoopste manier van vervoer.”
Het is 9.25 uur. Er breekt een voorzichtig zonnetje door. Buschauffeur Lydia is aangekomen op de eindhalte in Almere Buiten. Tijd voor koffie!