De objecten stralen kracht uit

Carina Riezebos (42), huisontwerper van Kristalfabriek Royal Leerdam Crystal, heeft twee kristallen objecten ontworpen: ‘Levenskracht’ en ‘Zielskracht’. Van elk verkocht exemplaar van de gelimiteerde oplage is twintig procent bestemd voor KWF Kankerbestrijding.

“Als kind was ik al gek op glas en kristal. Ik hou van kleuren die transparant in het materiaal zitten. Het zegt misschien ook wel iets over mijn karakter; ik ben vrij open en transparant. In glas kan ik me het beste uitdrukken, ik voel me fijn bij dat materiaal. Royal Leerdam Crystal werkt met zeer hoogwaardig kristal dat een mooie schittering heeft. Als ontwerper moet je die eigenschappen er proberen uit te halen.

Gelukkig heb ik nog niet van dichtbij met kanker te maken gehad. Ik heb dat ook niet per se nodig om me te kunnen verplaatsen en er een passend glas-object bij te ontwerpen. Hopelijk ervaren mensen de kracht die de twee objecten uitstralen en kunnen ze zich daaraan optrekken.

Met de welvingen aan de buitenkant van de objecten wil ik de krachten van het leven tot uitdrukking brengen: groeien, bloeien en voorbijgaan. De kleuren binnenin lopen over elkaar heen, waardoor je de helderheid van het materiaal goed kunt zien. Ik heb geprobeerd de binnenkant van het materiaal naar buiten toe te halen. Binnenin het object gebeurt iets anders dan aan de buitenkant. Ik vind het interessant dat je dat tegelijkertijd in hetzelfde object kunt zien.

Bij mensen is de binnenkant je kern, het wezen van je zijn. Dat is wat jou uniek en bijzonder maakt, daar draait het allemaal om. Kanker heeft natuurlijk een ontzettende impact op die binnenwereld. Wanneer je de binnenkant naar buiten kunt laten komen, met alle sterke en zwakke aspecten, maakt dat je heel menselijk en sterk. Dat is wat ik met ‘Levenskracht’ en ‘Zielskracht’ wil laten zien.”