Hoe belangrijk is samenwerken?

Sanne van Dijk (28) is callcenteragent. ‘Samenwerken is een voorwaarde om goed te functioneren, zowel in mijn werk als privé. Maar ik kan mij ook uren in mijn eentje vermaken.’

‘Op het callcenter moet ik taxi-reserveringen correct en vriendelijk aannemen. Ik doe vooral WMO-vervoer voor onder andere ouderen en mensen met een verstandelijke beperking. Een kwetsbare doelgroep met wie ik samen een zo goed mogelijke reservering maak voor de planner. Van de planner gaat het naar de chauffeur die de rit uitvoert. Ook met ondersteunende afdelingen als klantenbeheer, klantenservice en regiecentrale werken we samen. Alles heeft invloed op elkaar.

In mijn vrije tijd ben ik gitarist van metal-band Apophys. Ook daar moet je samenwerken en op elkaar afstemmen. Het lijkt wel op het functioneren van een bedrijf; je moet ieders kwaliteit zo goed mogelijk tot bloei laten komen om samen tot een mooi resultaat te komen. De bandleden verwachten van mij dat ik goed presteer in die samenwerking. Ik twijfel wel eens of ik aan die verwachtingen kan voldoen.

Dat perfectionisme komt ook terug in mijn andere hobby. Ik teken portretfoto’s na en dat moet perfect op het origineel lijken (www.facebook.com/smoelwerkportretten). Met tekenen kan ik me uren in mijn eentje vermaken. Daar is geen samenwerking voor nodig.

Op mijn werk probeer ik open te staan voor collega’s. Je moet hulp durven vragen en ontvangen. De belangrijkste voorwaarde voor goede samenwerking is goed met elkaar in gesprek blijven.’