Ik zie er weer uit als mezelf

Stichting Look Good…Feel Better geeft gratis workshops uiterlijke verzorging voor kankerpatiënten tijdens of net na hun behandeling. Jaarlijks worden bijna 300 workshops gegeven in meer dan 60 ziekenhuizen door heel Nederland. Petra Odenthal, directeur van de stichting: ‘Wie er goed uitziet voelt zich vaak ook beter. Dat geldt voor gezonde mensen, maar dat is zeker ook zo als je ziek bent. De ervaringen van deelnemers zijn positief: ze voelen zich even geen patiënt en zijn omringd door lotgenoten, die elkaar zonder woorden begrijpen.’

Kanker heeft vaak een tijdelijke, maar enorme impact op je uiterlijk. Wanneer naast het hoofdhaar ook je wimpers en wenkbrauwen uitvallen, verandert je gezichtsuitdrukking. Je herkent jezelf misschien niet in de spiegel en je veranderde uiterlijk kan een belemmering zijn in je sociale leven.

Iedere workshopdeelnemer krijgt een tasje met eigen cosmeticaproducten cadeau, dat belangeloos beschikbaar wordt gesteld. Vaak zijn kankerpatiënten door chemotherapie kwetsbaarder, dus het is belangrijk om hygiënisch te werken.

Je wenkbrauwen bepalen voor een groot deel je gezichtsuitdrukking. Met behulp van een sjabloon en waterproof poeder leer je om wenkbrauwen te tekenen.

Schoonheidsspecialisten en visagisten laten zien hoe het aanzetten van de ogen je gezicht meer uitdrukking geeft.

De speciaal getrainde vrijwilligers leren je bepaalde technieken aan, die je later ook thuis kunt toepassen.

Een haarwerker geeft tips en adviezen over pruiken, sjaals en mutsjes. Ook kan er gepast worden, wat vaak voor veel hilariteit zorgt.

Het uiterlijk is maar een klein onderdeel van het ziekteproces, maar het bepaalt wel hoe je je voelt en hoe je door anderen behandeld wordt.

Praktische tips

- Gebruik tijdens de behandelingen PH-neutrale, alcoholvrije en ongeparfumeerde producten en een crème met een hoge beschermingsfactor
- Gebruik liever geen kunstnagels want de lijm en de remover zijn niet goed voor uw nagels.
- Heb je geen wimpers en/of wenkbrauwen meer, dan helpt een zweetband tegen het in je ogen lopen van transpiratie.
- Pas op met warmtebronnen als je een synthetische pruik draagt. Stoom uit de vaatwasser kan het haar al doen smelten.
- Uitval van schaamhaar kan irritatie in de liezen geven. Even geen strak ondergoed dragen helpt.

Wist je dat...

... onlangs de eerste Look Good...Feel Better workshop voor mannen is gegeven?
... meer dan 350 vrijwilligers (schoonheidsspecialisten, visagisten, kappers, haarwerkers) zich belangeloos inzetten voor Look Good...Feel Better?
... in Nederland sinds 2005 meer dan 5.000 mensen hebben deelgenomen aan Look Good...Feel Better?

Goed voorbeeld: informatieavond in Brielle

Corrie Koole organiseerde onlangs voor de derde keer een informatieavond over borstkanker in Brielle. Behalve voor de medische aspecten was er ook aandacht voor make-up, cosmetische tatoeages en haarwerken. ‘Ik kreeg zes jaar geleden borstkanker,’ vertelt Corrie, ‘en wilde me daarna graag inzetten voor BVN. Het geeft voldoening om iets te kunnen betekenen voor andere borstkankerpatiënten in de regio.’ Dit jaar kreeg Corrie hulp van Monique Barth: ‘Ik heb sponsors aangeschreven en spaarpotten bij kappers en lingeriezaken neergezet. Met de opbrengst konden we de informatieavond bekostigen. Het viel me op dat veel vrouwen er verzorgd uitzien op zo’n informatieavond. Uiterlijk is belangrijk: het is prettig om er tijdens je ziekte toch florissant uit te zien.’ Volgens Corrie was er veel aandacht voor de ambulante haarspecialist (die aan huis komt) en de tips van de schoonheidssalon. ‘Ik heb veel positieve reacties gekregen, heel motiverend. Ik ben alweer bezig met het programma voor volgend jaar!’

www.lookgoodfeelbetter.nl