Jonge buschauffeurs voor meer evenwicht

In Regio Midden gaat het clichébeeld van de 50+ buschauffeur niet meer op. Er stroomden afgelopen jaar al 170 jonge chauffeurs in en in 2016 volgen er nog 150. Connexxion wil  een betere afspiegeling van de maatschappij zijn en heeft jonge instroom nodig voor de toekomst.

Vier jonge chauffeurs vertellen: Farid Bel Mamoune (23) houdt van grote voertuigen, vooral van bussen. “Ik vind het geweldig! Het rijden, het contact met de passagiers en de vrijheid; het is allemaal leuk. Vroeger reed ik met mijn oom mee, die buschauffeur is. Ik dacht dat ik nog te jong was, maar dat bleek niet waar!” Farid is enthousiast over zijn oudere collega's: “Ik geniet van hun verhalen over wat ze meemaakten op de bus"
Yolanda Piel
(28) had nooit gedacht dat ze buschauffeur zou worden toen ze haar baan als grondstewardess verloor. Maar het bevalt prima: “Je moet graag op de weg zitten en goed met mensen kunnen omgaan. Mijn vrienden vinden het stoer. De oudere buschauffeurs zijn behulpzaam en collegiaal. Maar het team mag best verder verjongen. Met iemand van 52 heb je toch andere gesprekken over je weekend dan met een twintiger.”
Veronique Kinkel (28), voorheen pedagogisch medewerker kinderopvang, denkt dat veel jongeren een verkeerd beeld hebben van het beroep buschauffeur. “Het is heel afwisselend! We rijden verschillende lijnen, hebben onregelmatige diensten en de reizigers en de situatie op de weg zijn iedere dag anders. Veronique: “Ik leer veel van de oudere generatie. Laatst had ik problemen met een deur en dan weten zij hoe je kunt resetten. Maar zij leren ook van ons. Zo worden wij opgeleid met Rij Wijzer, terwijl veel oudere chauffeurs hun rijstijl nog moeten aanpassen.”
“Als kind speelde ik met speelgoedbussen”, vertelt Henry Jansma (39). “Ik wilde altijd al buschauffeur worden. De vrijheid vind ik erg fijn; je wordt niet gecontroleerd en hebt de verantwoordelijkheid voor jouw bus en de passagiers. En je hebt altijd mooi uitzicht! Dat was wel even anders in mijn 9-tot-5 kantoorbaan.” Voor Henry zegt leeftijd niet zoveel. “Met de een heb je een betere klik dan met de ander. Dat staat los van leeftijd.”

Cijfers
In Regio Midden zijn 813 van de 1434 medewerkers ouder dan 50 jaar. De komende 10 jaar gaat 40% daarvan met pensioen. Colin Breel, manager HR: “Wij hebben een evenwichtige leeftijdsopbouw nodig om ook in de toekomst onze dienstverlening te kunnen garanderen. Bovendien zijn er in de cao openbaar vervoer afspraken gemaakt over instroom van jongeren. Door aan te sluiten op wervingscampagnes van uitzendbureaus gericht op de aanpak van jeugdwerkloosheid, heeft Regio Midden nu 350 medewerkers onder de 40 jaar. Dat worden er komend jaar 500. Maar we zijn er nog niet en blijven voorlopig doorgaan met het aantrekken van jongeren.”