Kinderen brengen kasteel Vredelant terug naar Vreeland

Groep 8 van CSV Ridderhof uit Vreeland bezoekt op 12 mei ProtoSpace FabLab, een digitale werkplaats in Utrecht waar je 3D kunt printen. Dit jaar maken alle kinderen wel een heel speciaal ontwerp, waarbij deze moderne techniek gekoppeld wordt aan… de middeleeuwen!

Vreeland – In de week voorafgaand aan de excursie naar Utrecht krijgen de leerlingen van groep 8 les over techniek en over de geschiedenis van Vreeland. Aan de hand van allerlei opdrachten en vragen maken de kinderen in groepjes een eigen ontwerp van het verdwenen kasteel Vredelant. Hiervoor worden op internet oude tekeningen gezocht. Bij ProtoSpace FabLab gaan de kinderen met computergestuurde machines een kleine 3D-versie van het kasteel uitprinten. De geschiedenis komt zo op een wel heel bijzondere manier tot leven.
Ooit stond kasteel Vredelant op het Sperwerveld aan de huidige Kleizuwe in Vreeland. Hendrik van Vianden, bisschop van Utrecht liet vanaf 1252 Kasteel Vredelant bouwen vanwege de strategische plek; Vreeland lag op de grens van Holland en Utrecht aan een bocht van de belangrijke handelsrivier de Vecht. Vreeland was toen niet meer dan een klein dorp rondom het kasteel, maar toen dit dorp in 1265 stadsrechten kreeg, werd het ineens een stuk belangrijker. En hoewel Vreeland nooit is uitgegroeid tot een grote stad, viert het dorp in 2015 op een grootse manier haar 750-jarig bestaan.
Kasteel Vredelant kent een roerig verleden en werd meerdere keren belegerd. Aan het begin van de zestiende eeuw kwam Karel V aan de macht. Hij liet kasteel Vredelant in 1529 afbreken, verplaatste de stenen naar de stad Utrecht en liet daar een nieuw kasteel bouwen: dwangburcht Vredenburg.
De oude fundamenten van kasteel Vredelant liggen tegenwoordig onder het gras van het Sperwerveld, dat tot in de jaren zeventig in gebruik was als voetbalveld van voetbalvereniging Sperwer. Tegenwoordig wordt het Sperwerveld gebruikt als speelveld. Soms is er een sportdag of een rommelmarkt, of er stijgt een luchtballon op vanaf deze historische plek. Maar van de oorspronkelijke geschiedenis is niets meer te zien.
Protospace vindt het belangrijk dat de jeugd op een leuke manier met techniek in aanraking komt, als het even kan in combinatie met de geschiedenis van hun eigen leefomgeving. De directeur van Protospace, Wouter Pijzel, woont in Loenen en is tevens voorzitter van de Historische Kring Loenen. Hij is erg betrokken bij de omgeving van Stichtse Vecht en organiseerde al eerder lesprojecten over kasteel Kronenburg in Loenen en kasteel Vredenburg in Utrecht. En nu is Vreeland dus aan de beurt, in het kader van de viering van 750 jaar stadsrechten in 2015. Eeuwen geleden verdwenen de stenen van kasteel Vredelant naar Utrecht, maar de leerlingen van groep 8 zullen hun moderne versies van het kasteel vanuit Utrecht weer terugbrengen naar Vreeland.

750 jaar Vreeland
In 2015 is het precies 750 jaar geleden dat Vreeland stadsrechten kreeg. Er zullen in 2015 allerlei feestelijke activiteiten plaatsvinden met een middeleeuws tintje. Hoogtepunt wordt de feestweek in de zomer van 2015. Wie weet zien we dan ook op een of andere manier iets terug van kasteel Vredelant.
Meer info: www.vreeland750.nl