Kracht Ervaren

Pubers en chemokuren:
In de film ‘Kankerlijers’ hebben Nick (14) en Iwan (15) botkanker en ze zijn daardoor allebei een been kwijt. Bij hun vriend Olivier (16) dreigt hetzelfde te gebeuren. Ondanks hun kanker halen deze pubers in het ziekenhuis veel kattenkwaad uit. Als de mooie Gina (16) wordt opgenomen, hebben de jongens alleen nog maar oog voor haar.
Kankerlijers (12+), Lodewijk Crijns,
www.kankerlijers.nl, dvd verkrijgbaar vanaf 27-08, € 13,99

Openhartigverhaal over endeldarmkanker
In april 2013 krijgt Harrie Keusters (53) de diagnose endeldarmkanker. Volgens de artsen zijn een stoma en verdere ongemakken onvermijdelijk, maar Harrie had moeite zich neer te leggen bij de verminkingen die hem te wachten stonden. Uiteindelijk werd hij proefpersoon in het experimentele ‘Wait and See’ onderzoek in Maastricht UMC. Hij doet in dit boek openhartig en met de nodige humor verslag van zijn behandelingen.
Nooduitgang, Harrie Keusters, ISBN 9789082233209, € 12,00 (van ieder verkocht boek gaat € 3,00 naar KWF)

Elke dag intens beleven
Laura Maaskant is vijftien jaar als ze hoort dat ze een kwaadaardige vorm van kanker heeft. Na een intensief behandeltraject lijkt ze genezen, maar de kanker keert terug. De prognose is onzeker. Laura wil geen loodzware behandelingen meer; ze gaat voor kwaliteit van leven. In Leef! beschrijft ze niet alleen wat de ziekte haar heeft gekost, maar ook wat die haar heeft opgebracht: ‘Mijn leven veranderde uiteindelijk in iets belangrijks.’
Leef!, Laura Maaskant, ISBN 9789025903923, € 14,99

Film over zaadbalkanker
Met de korte film ‘Ballen’ wil regisseur en producent Janne Schmidt het taboe rondom zaadbalkanker onder de aandacht brengen. Student Teun (22) heeft zaadbalkanker en moet zijn studentenwoning inruilen voor zijn ouderlijk huis omdat hij gaat beginnen met chemokuren. Teuns huisgenoten hebben een afscheidsdiner georganiseerd voor hun vriend. De avond begint gezellig, maar al snel lopen de emoties hoog op.
Ballen, Janne Schmidt, www.zaadbalkanker.nl/ballen of www.ballendefilm.nl

Brieven van schrijvers
Het leven is hard en de dood is een groot democraat. Met deze zin berichtte Herman Franke zijn collega-schrijver Manon Uphoff dat hij ongeneeslijk ziek was. Elf maanden later overleed hij aan de gevolgen van prostaatkanker. Manon Uphoff en Herman Franke waren hechte literaire vrienden en bleven elkaar ook in dat laatste jaar brieven schrijven.
Als je me maar blijft schrijven, Herman Franke & Manon Uphoff, Podium Uitgeverij, ISBN 9789057595233, € 15,00

Praktische gids voor zorgverleners
De diagnose kanker klinkt nog vaak als een doodvonnis. De angst die mensen ervaren, moeten ze gedeeltelijk alleen doorstaan. Toch speelt de naaste omgeving een belangrijke rol in het hanteerbaar maken van angst. De auteur stelt concrete strategieën voor om te helpen bij het verlichten van angst en zo de levenskwaliteit te bevorderen.
Bang voor kanker, hoe kun je helpen? Goedele van Edom, Lannoo Campus, ISBN 9789401417037, €24,99

Quote uit het boek Nooduitgang:
“Net zoals ik reisgidsen pas lees als ik weer in Nederland ben, wou ik achteraf alles weten over die endeldarm en zijn inhoud”

Lezerspodium
Lezers van Kracht over hun zelfgeschreven boek of lied. Deze keer Marita Waterlander (39, begeleidster van mensen met een beperking) over hoe haar leven compleet veranderde toen ze de diagnose borstkanker kreeg. In mei 2014 verscheen haar boek Waslijnen in de lucht bij Elikser Uitgeverij.

‘Ik schreef altijd al blogs op facebook over alles wat mij bezighield. Op het moment dat ik kwaadaardig nieuws kreeg, stortte mijn wereld als een kaartenhuis in. Onzekerheid sloopte me en alles werd intenser. Ik wilde zo graag blijven leven! Ik schreef mijn verdriet, mijn zorgen en ook mijn zwartgallige humor van me af. Humor relativeerde mijn verdriet. Ik werd gevraagd mijn blogs ook te delen via Harlingen Boeit, een nieuwssite voor Harlingers. Toen ik me wat beter voelde, besloot ik mijn blogs te bundelen tot een verhaal. Schrijven was mijn uitlaatklep en hielp me bij het verwerken van mijn emoties.’
www.elikser.nl

Apps & websites

App: Mammarosa
Stichting Mammarosa bevordert kennis en communicatie over borstkanker specifiek voor vrouwen die niet goed kunnen lezen en/of weinig Nederlands verstaan. Deze app geeft informatie over borstkanker in twaalf verschillende talen; Nederlands, Berbers, Chinees, Duits, Engels, Frans, Marokkaans, Papiaments, Portugees, Spaans, Surinaams en Turks. Laag geletterde vrouwen kunnen de voorlichtingsfilmpjes in deze app bekijken of beluisteren.

App: Pal voor u
Wat is palliatieve zorg en waar wordt palliatieve zorg gegeven? Welke mogelijkheden zijn er? Wat kost dat? De Pal voor u-app bevat uitgebreide informatie voor ongeneeslijk zieken en hun naasten over palliatieve zorg. Ook is er aandacht voor allerlei aspecten rondom het levenseinde.

www.tabaknee.nl
Deze onderzoeksjournalistieke website over de activiteiten en de machtige lobby van de tabaksindustrie in Nederland is ontstaan vanuit verontwaardiging over wat de tabaksindustrie aanricht. In 2011 telde ons land bijna 19.000 'tabaksdoden' (Nationaal Kompas Volksgezondheid) en iedere dag beginnen in Nederland 126 kinderen jonger dan 18 jaar, met dagelijks roken.