Op stap met het nieuwe Connexxion

Op zaterdag 12 mei 2012 reis ik van Alkmaar naar Oirschot, waar de tweejaarlijkse Landmachtdagen plaatsvinden. Ik reis relaxed met het openbaar vervoer, een reis van zo’n drie uur. Eens kijken óf en hoe Connexxion mij onderweg van dienst kan zijn.

Mijn reis begint thuis achter de laptop. Ik check de website www.connexxion.nl voor een gedetailleerd reisadvies. Ik hoef de pagina niet te printen, want ik heb de gratis Connexxion applicatie ook op mijn smartphone gezet. Vertrektijden van bus en trein, vertrekspoor en zelfs het aantal minuten lopen van bus- naar treinstation: het staat allemaal aangegeven op deze speciale app. Daarnaast heb ik ook de haltepagina op mijn smartphone gezet, zodat ik de actuele vertrektijden vanaf mijn halte voortaan altijd bij de hand heb. Te vroeg of te laat bij de halte aankomen is met deze service verleden tijd.

Ik sluit op mijn gemak de laptop af en loop naar de halte. Onderweg blijf ik op mijn smartphone kijken wanneer de bus écht vertrekt. Ik sta nog maar net bij de bushalte wanneer inderdaad lijn 2 richting het station aankomt. De busrit duurt twintig minuten, best lang. Gelukkig word ik afgeleid door de verschillende schermen die in de bus hangen. Vooraan hangt een scherm waarop de haltes en de aankomsttijd op de eindbestemming te zien zijn. Halverwege de bus hangt een scherm waarop ik Connexxion TV kan kijken. Er komt van alles voorbij: het laatste nieuws van NU.nl, toeristische tips van VVV Alkmaar en informatie over allerlei Connexxion producten. Er schijnt zelfs een Connexxion reisverzekering te bestaan, misschien is dat iets voor onze aankomende zomervakantie. Het leukste vind ik het spelletje ‘zoek de verschillen’. Je krijgt een minuut de tijd, maar ik kom niet verder dan vier van de vijf verschillen. Er komt een reclame voorbij van een aanbieding van Breaxx, de winkelformule van Connexxion: een luxe broodje met drankje voor € 3,50. Goed plan!

Bij Station Alkmaar heb ik ruim de tijd om over te stappen op de trein. Ik trakteer mezelf daarom bij de modern ingerichte winkel Breaxx. Lastig kiezen hoor, er zijn zoveel lekkere verse broodjes, salades, pizza’s, muffins en zelfs soepen. Het wordt een broodje eiersalade met een flesje verse jus d’orange. Terwijl ik even ga zitten in de hoek met barkrukken, zie ik mijn leuke spelletje weer voorbijkomen op Connexxion TV. Ha! Nu zie ik wel alle vijf verschillen. In Breaxx kun je trouwens ook je mobiele telefoon opladen en gebruikmaken van gratis WiFi. Ik check nog even snel mijn mail. Voordat ik de trein richting Eindhoven pak, moet ik het saldo op mijn ov-chipkaart nog opladen. Ook dat kan in Breaxx: midden in de winkel staat een gele oplaadautomaat, waar zelfs een medewerker naast staat om uitleg te geven. Ik loop langs het schap met tijdschriften en boeken de winkel uit en kan het niet laten: nog snel een tijdschrift mee voor onderweg.

Vlak voor ik met de trein aankom in Utrecht, check ik de Connexxion app om te kijken op welk spoor de trein naar Eindhoven vertrekt. Overstappen verloopt zo een stuk soepeler.

Na twee uur in de trein heb ik mijn tijdschrift uit en kom ik uitgerust en ontspannen aan op Eindhoven Centraal. Op het bussenplein staan de gratis Connexxion-pendelbussen naar de Landmachtdagen al klaar.

Als ik na twintig minuten uitstap bij de kazerne en het evenemententerrein oploop, krijg ik bij de ingang een plattegrond van legerplaats Oirschot. Gewoon ouderwets op papier. Dat is wel even wennen na al die innovatieve dienstverlening van Connexxion