Opening kasteelpark Loenersloot

Op maandag 9 juni, tweede Pinksterdag én de Dag van het Kasteel, opent Utrechts Landschap het ‘romantische’ park van Kasteel Loenersloot. Paul Vesters, beheerder van het kasteel: “Dit park vormt samen met het kasteel, een grote, onbekende parel; midden in de randstad!”

Loensersloot - Precies een jaar geleden werd na grondige restauratie Kasteel Loenersloot geopend voor publiek. Nu wordt het omliggende park geopend; wandelaars zijn dagelijks welkom van 8 tot 20 uur (van oktober t/m maart tot 17 uur). Vanwege de bijzondere fauna en flora zijn honden overigens niet toegestaan.
Paul Vesters vertelt over de bijzondere sfeer van het park: “Utrechts Landschap heeft het kasteelpark het afgelopen jaar zoveel mogelijk volgens het oorspronkelijke ontwerp van tuinarchitect Gijsbert van Laar (1767-1829) hersteld. Kenmerken van een Van Laarpark zijn veel kronkelende paden en waterpartijen, een besloten, naar binnen gekeerde sfeer en veel kunstmatige heuveltjes.” Volgens Paul Vesters geeft de van oorsprong uit Engeland afkomstige landschapsstijl van het park een ‘natuurlijk’ gevoel: “Je hebt niet het idee dat je door een park loopt, terwijl echt alles bedacht is. Na elke bocht zie je weer een nieuw verrassend element: een bijzondere boom zoals de moerascipres, een heuveltje of een bruggetje over slingerend water.”
Binnenkort kan iedereen een heerlijke wandeling maken door dit vriendelijke park. Paul Vesters: “Dat het oorspronkelijke karakter behouden is, hebben we zeker ook te danken aan barones Van Nagell-Martini Buys. Zij heeft er tot haar dood in 1997 voor gewaakt dat de natuur haar gang kon gaan en dat het kasteel en het park hun geheimen voor zichzelf hielden.”

Kasteelmarkt

Op tweede Pinksterdag is er van 10 tot 17 uur op het pleintje voor het kasteel een kasteelmarkt met regionale producten en leuke kinderactiviteiten. Tijdens deze open dag wordt het kasteelpark officieel geopend door gedeputeerde Mariëtte Pennarts en Saskia van Dockum, directeur Utrechts Landschap. De operadames Les Tantes Déviantes zullen optreden in het kasteel. De hele dag zijn er rondleidingen in het kasteel en het park (reserveren via www.utrechtslandschap.nl). Maar je kunt natuurlijk ook zelf een wandeling door dit prachtige, intieme park maken.