Relaxen in de bus

‘Ik reis al acht jaar bijna dagelijks met de bus. Voor mijn werk ga ik op en neer van Zaanstad naar Assendelft, maar ik bezoek ook regelmatig gezinnen en jeugdzorginstanties', aldus Mirjam Top (31), forensisch orthopedagoog uit Zaanstad. 'Ik heb geen rijbewijs en dat is prima. Terwijl collega’s moeten opletten in het drukke verkeer, zit ik ontspannen in de bus op weg naar een volgende afspraak. Ik geniet dan even van mijn pauze; nog wat belangrijke dingen opschrijven, lezen, mijn volgende afspraak voorbereiden of gewoon lekker naar buiten staren.
Als een bus te laat is, wordt dat tegenwoordig aangegeven op het elektronische beeldscherm (DRIS) bij de halte. Maar soms stap ik nietsvermoedend een bus in en ontdek ik onderweg pas dat er een omleiding is of dat de bus niet stopt bij mijn halte. Misschien kunnen de letters op het beeldscherm rood worden bij een storing, zodat je weet dat er iets aan de hand is. De storing is wel te vinden op de website, maar die bekijk ik zelden; als vaste reiziger ken ik de vertrektijden van veel haltes uit mijn hoofd. Grote veranderingen worden overigens altijd wel duidelijk en bijtijds gecommuniceerd door Connexxion.
De bussen zijn in de loop der jaren mooier en schoner geworden en er is zelfs airco. Ook kan een vriendelijke chauffeur mijn dag echt opfleuren. Ik ben een tevreden busreiziger!’