Vliegtuigen binnenzwaaien

Bij het inparkeren van een vliegtuig kan een piloot wel wat hulp gebruiken. Daarom zwaait er altijd iemand op de grond met oranje bordjes. Dat het niet zomaar zwaaien is, vertelt Fleur van den Berg. Zij doet dit werk al zeven jaar op Schiphol.

Waarom heet jouw beroep apron officer en niet gewoon vliegtuig binnenzwaaier?
Mijn belangrijkste taak is het binnenzwaaien van vliegtuigen. Maar daarnaast begeleid ik ook alles wat er op het platform gebeurt. Apron is het Engelse woord voor platform. Zo noemen we de verharde stukken grond waar vliegtuigen parkeren. Ik houd toezicht op de mensen die op het platform werken. En als er bijvoorbeeld sneeuwschuivers komen om de landingsbanen schoon te maken, rijd ik voorop.

Hoe zwaai je vliegtuigen binnen?
Overdag zwaaien we vliegtuigen binnen met oranje bordjes. ’s Nachts gebruiken we lichtgevende stokken. Twee bordjes omhoog en naar beneden zwaaien betekent rechtdoor. Twee bordjes gekruist betekent: stoppen. Eén bord omhoog en één bord laag opzij betekent dat de piloot naar links of rechts moet. Twee borden gekruist en een vuist omhoog betekent: remmen erop houden.

Welke vliegtuigen zwaai je binnen?
De meeste vliegtuigen parkeren automatisch aan de pier. Wij zwaaien de rest binnen. Dat is ongeveer 25 tot 35 procent van alle vliegtuigen die op Schiphol vliegen. Dat zijn alle vracht- vliegtuigen, privé-vliegtuigjes en vliegtuigen die niet aan de pier parkeren. De privé-vliegtuigjes vind ik leuk om te doen! Er komen vaak beroemdheden aan die je van heel dichtbij kunt zien, zoals Mariah Carey, Brad Pitt en koningin Beatrix. Soms zwaaien ze nog even voordat ze in een busje verdergaan.

Heb je veel last van de herrie van al die vliegtuigen?
Ik draag de hele dag speciale oordoppen. Ook als ik in de auto over het platform rijd. Er is altijd veel lawaai, maar dat went. Ik stoor me er niet aan. Ik heb meer last van mijn oren na een avondje stappen dan na een dag werken. Misschien moet ik mijn oordoppen ook eens meenemen naar de disco!

Hoe word je apron officer?
Op Schiphol heb ik een opleiding gevolgd van vier maanden. Je moet het hele vliegveld met alle weggetjes en alle parkeerplekken voor vliegtuigen uit je hoofd kennen. Ook moet je leren praten met de verkeerstoren via een radio. En je moet elk soort vliegtuig uit de verte kunnen herkennen. Ik droomde als kind niet van dit beroep, want ik wist niet eens dat het bestond. Ik ben hier komen aanwaaien en vind het zo leuk dat ik nooit meer wegga.

Waarom vind je het zo’n leuk beroep?
Ik vind het afwisselend en spannend tussen alle rijdende vliegtuigen. En ik ben graag buiten!