Vrolijke stoet reizigers

Vanaf station Eindhoven CS vertrekt gemiddeld elke tien minuten een Hermes-bus naar Eindhoven Airport. In drukke periodes, met name in de schoolvakanties en de zomer, is het op lijn 401 vaak afgeladen vol met vrolijke vakantiegangers.

Buschauffeur Ger de Ruiter heeft vandaag dienst op de 401. Via het centrum van Eindhoven en de nieuwe woonwijken aan de rand van de stad, rijdt hij met de Phileas-bus op en neer naar het vliegveld, waarvandaan vorig jaar 2,4 miljoen reizigers vertrokken. Voor volgend jaar staat er een forse uitbreiding van de luchthaven op stapel.

Waarom de auto pakken?

“In de vakantie is het soms zo druk in de bus dat ik onderweg mensen op de halte moet laten staan. Gelukkig komt er dan zo weer een nieuwe bus aan. De passagiers zijn meestal vrolijk en uitgelaten: ze gaan op vakantie! De perrons langs de route zijn verhoogd, zodat instappen voor passagiers - met of zonder koffers - gemakkelijk is. Zelf pak ik deze bus ook elk jaar wanneer ik op vakantie ga. Ik woon in Veldhoven op loopafstand van de bushalte, dus waarom zou ik de auto pakken naar het vliegveld?”

Adviseren en informeren

Op Eindhoven Airport stapt Monique van Ham aan boord van de Phileas. Zij werkt vandaag als steward op de 401. “Mijn belangrijkste taak is het adviseren van de passagiers. Veel buitenlandse reizigers weten niet dat ze een kaartje moeten kopen. Ik verwijs ze naar het verkooppunt of naar de automaat in de bus. Op drukke dagen worden er bij het verkooppunt op het vliegveld zeker vijfhonderd kaartjes verkocht. Ik informeer reizigers ook over aansluitende bus- of treinverbindingen en inmiddels weet ik ook wel iets over de vluchten van en naar Eindhoven Airport. Ik spreek verschillende talen, waardoor ik de buitenlanders die op Eindhoven aankomen wegwijs kan maken. Het zijn vooral Italiaanse jongeren, die willen weten waar het centrum van de stad is. Lastige reizigers heb ik zelden. Ik denk ook dat je als vrouw op de bus minder snel agressie tegenkomt.”