Esthers column: Zoek dat maar op in het woordenboek

Na twee antihormooninjecties maak ik de balans op met mijn oncoloog-internist: ik voel me na toediening van zo’n injectie twee weken lang erg vervelend en heb last van opvliegers, hoofdpijn en wazig zien. Misschien is het toch handiger dat ik mijn eierstokken laat verwijderen. De opvliegers zullen blijven, maar de andere klachten worden waarschijnlijk minder.
Ik moet erover nadenken: ik heb geen zin in weer een operatie, in weer een narcose, die het beetje conditie dat ik heb onderuit zal halen. Toch besluit ik het te laten doen, in de hoop op meer rust in de hormoonhuishouding en minder bijwerkingen.
Mijn tweelingdochters van 12 schrikken wanneer we vertellen dat ik weer geopereerd moet worden. Ze zijn er erg mee bezig en vertellen zelfs op school in de kring dat mijn eierstokken eruit moeten. Ik ben blij dat ze open kunnen praten over borstkanker en alles wat daarmee te maken heeft.
Swaan vertelt dat een jongen uit de klas haar later vraagt: ‘Wat zijn eierstokken eigenlijk?’ ‘Dat zoek je maar op in het woordenboek’, antwoordt mijn dochter. Als ik vraag of ze het dan zelf ook niet precies weet, zegt ze: ‘Tuurlijk wel!’ ‘Maar waarom heb je dat hem dan niet uitgelegd?’ vraag ik. Swaan krijgt steun van haar tweelingzus Luna: ‘Mam! We weten heus wel dat in je eierstokken eitjes worden gemaakt, waaruit een kind kan groeien als er een zaadje van een man bijkomt. Maar dat ga je toch niet uitleggen aan een jóngen?!’

Een kaal hoofd, één borst, littekens, een prothese; onze meiden vinden het inmiddels allemaal normaal. Maar over eierstokken praten met jóngens? Dat is taboe!


Reageren? Mail naar redactie@borstkanker.nl

Over Esther
Esther Smid (1968) is freelance journalist en eindredacteur. In 2008 kreeg ze op 40-jarige leeftijd borstkanker. Na alle behandelingen maakte ze samen met haar tweelingdochters een informatief kinderboek: Gewoon Pech als je moeder borstkanker heeft. In deze column beschrijft ze hoe ze het gewone leven weer oppakt en welke invloed borstkanker daar nog op heeft.