Muzikale herinneringen

vrijdag 2 december 2022

Onze tweeling was nog maar heel klein toen we met ze op de arm door de kamer dansten. Ze straalden en kraaiden mee met de vrolijke muziek. Later gingen we op zaterdagochtend naar Utrecht voor een cursus Muziek voor peuters bij de Utrechtse muziekschool. Aan het begin van de les zat de juf met een pop midden in de kring om alle kindjes te begroeten. Ze zong met heel hoge stem:
‘Hallo, hallo, hallo, ik ben Harlekijntje’
‘Hallo, hallo, hallo, en wie ben jij?’
Swaan weigerde haar naam te zeggen, naar de juf toe te lopen en de pop een handje te geven. Wij begrepen dat wel, wij vonden die juf ook best eng…

Veel leuker was het wanneer Sander thuis op akoestische gitaar een liedje speelde en ik erbij zong. Het liedje Aap in de boom uit het liedjesboek Kriebel kriebel snorrebaard was absoluut favoriet. We gingen ook geregeld naar kinderconcerten van Dirk Scheele, Samba Salad, Ageeth de Haan en niet te vergeten Cowboy Billie Boem.
Toen we een keer naar een kinderconcert gingen van het Rotterdam Philharmonisch orkest, vielen Swaan en Luna in slaap. Pas aan het eind van het concert, toen er een daverend applaus klonk, werden ze wakker. Om vervolgens enthousiast mee te klappen.
Luna kreeg vanaf haar zesde drumles van de snelste heavy metal-drummer van Nederland. Van de herrie die vanuit onze zolder door het huis denderde, kon het hele plein meegenieten. Ik werd ook wel eens gek van het pianogepingel van Swaan. Bij elk foutje zei ze geconcentreerd: ‘Oh wacht even, oh wacht even.’
Het was ontzettend leuk om onze dochters op allerlei manieren met muziek in aanraking te brengen. Ik heb gelachen om grappige opmerkingen, zoals die keer dat Swaan iemand dwarsfluit zag spelen op televisie: ‘Wat doet zij nou stom met die toverstaf?!’
Inmiddels zijn onze meiden 23, bezoeken ze veel concerten en festivals en brengen ze ons in aanraking met allerlei nieuwe muziek.

Muziek luisteren, muziek maken en bewegen op muziek; het is allemaal zo heerlijk om met kinderen te ervaren. Laat je inspireren door deze muzikale KIDDO!