Gewoon Pech

Informatief kinderboek over borstkanker (9+)

Toen ik in november 2008 de diagnose borstkanker te horen kreeg, stortte mijn wereld in. Ik was 40 en mijn tweelingdochters Swaan en Luna waren op dat moment 9 jaar. Ik had van tevoren geen idee wat ons allemaal te wachten stond.

Mijn man en ik probeerden heel open met onze kinderen over alles te praten en ze zo goed mogelijk op te vangen. De vragen die Swaan en Luna stelden, inspireerden mij om dit boek te maken. Zo vroegen ze: is borstkanker besmettelijk? Krijg ik het later ook? Zat er al kanker in jouw borst toen jij mij borstvoeding gaf? En hoe lang duurt borstkanker eigenlijk?
We maakten dit boek samen: Luna maakte de illustraties en Swaan keek of de teksten begrijpelijk waren voor kinderen.

Ik hoop dat dit boek voor veel kinderen een houvast zal zijn. Dat het hen helpt om hun angst, verdriet en woede een plek te geven. Dat de openheid waarmee ik alles heb uitgelegd die kinderen iets minder ongerust maakt. Je kunt niks veranderen aan de situatie, maar je kunt wel proberen er zo goed mogelijk mee om te gaan. Ik heb dit boek samen met Swaan en Luna gemaakt voor alle andere kinderen die hetzelfde mee moeten maken. Want het is 'gewoon pech' als je moeder borstkanker heeft.