100 jaar Loenens Fanfarekorps Oud Over

Ruim 25 leden heeft het fanfareorkest Oud Over uit Loenen en er is ruimte voor nog veel meer muzikanten. De leeftijd van de leden varieert momenteel van 6 tot 75 jaar. Maddy Kuijlenburg (42), penningmeester en al ruim twaalf jaar lid: “Ik hoop dat we volgend jaar niet alleen honderd jaar bestaan, maar ook honderd leden hebben. Dat zou echt fantastisch zijn.”

Loenen aan de Vecht – In 1915 werd het Loenens Fanfarekorps Oud-Over opgericht. Buurtschap Oud-Over behoorde toen tot het grondgebied van Loosdrecht, de rivier de Vecht vormde de scheiding met de gemeente Loenen. Lida Boelhouwer (51), secretaris van het Loenens Fanfarekorps Oud-Over: “Mijn opa was betrokken bij de oprichting. In die tijd werd er neergekeken op mensen die op Oud Over woonden; dat was minzaam volk. Er waren vaak vechtpartijen op de brug!”
De opa van Lida speelde tuba, haar vader trombone, bariton en hoorn en haar dochter speelt bugel. “Zelf speel ik al jaren altsaxofoon. Je ziet wel vaker dat families van generatie op generatie lid zijn van de fanfare. Ouders geven het met enthousiasme door aan hun kinderen.”
Maddy Kuijlenburg speelt bugel. “Ik hou echt van het volle geluid van de fanfare. Het is ontzettend leuk om samen met een groep mensen muziek te maken!”
De fanfare repeteert elke woensdagavond van 19.30 tot 21.30 uur in cultureel centrum ‘t Web. “Vroeger speelden we op een hoger niveau”, vertelt Lida Boelhouwer. “Toen moest ik thuis echt oefenen. Dat is nu bijna nooit meer nodig.”
Oud Over heeft een leerlingenorkest dat twee keer per jaar optreedt. Het fanfareorkest heeft veel meer muzikanten en speelt op een technisch hoger niveau. Voor dit orkest zijn er meerdere optredens gedurende het jaar: een voorjaarsconcert, een kerstconcert, openbare repetities en er wordt bijvoorbeeld gespeeld bij de avondvierdaagse en de sinterklaasintocht in Loenen en Breukelen.

Verjongen
“Helaas is er vooral onder de jeugdleden veel verloop”, zegt Maddy Kuijlenburg. “Wanneer de jongeren gaan studeren of uit de regio vertrekken, is het niet haalbaar meer om elke week naar de repetitie te komen. Begrijpelijk, maar wel erg jammer. Het trekt de jeugd ook niet aan om in een uniform rond te lopen. Daarom gaan we binnenkort qua kleding verjongen; we krijgen stoere baseball jacks en zwarte spijkerbroeken. Bij gelegenheden zoals Dodenherdenking lopen we natuurlijk nog in ons officiële uniform.”
Nieuwe leden kunnen indien gewenst les krijgen van één van de professionele docenten, die allemaal over een afgeronde conservatoriumopleiding beschikken. De fanfare financiert een deel van het lesgeld, maar dan wordt er ook wel verwacht dat je je aansluit bij het fanfareorkest.
In 2015 wordt het honderdjarig bestaan van de vereniging groots gevierd. Zo is er op 19 september 2015 een receptie en reünie voor oud-leden. Op 10 oktober is er een uniek concert met reünisten en bij het kerstconcert zullen solisten aanwezig zijn.
Lida Boelhouwer viert volgend jaar niet alleen het honderdjarig bestaan van de fanfare, maar ook haar eigen lustrum: “Ik ben dan veertig jaar lid van Loenens Fanfarekorps Oud Over!”