Alles op z'n tijd

Ik lees tijdens taalles Prinses Kevin voor aan een jongetje uit Eritrea. Het prentenboek gaat over Kevin die zich voor het schoolfeest als prinses verkleedt. Het jongetje uit Eritrea wordt boos. Hij heeft nog nooit zo’n stom boek gezien! In hun land mag een jongen geen prinses zijn!
Ik probeer nog uit te leggen dat het in Nederland wel mag, maar daar wordt hij alleen maar bozer van.

Best schrikken dat dit jongetje door zijn opvoeding en cultuur blijkbaar al zo intolerant is dat hij boos wordt om dit verhaal uit een prentenboek... Er is nog behoorlijk wat werk aan de winkel om dat weer ‘goed’ te krijgen.
Maar… wie ben ik eigenlijk om te bepalen wat ‘goed’ is? Is mijn idee dat zo’n boek ‘moet kunnen’ misschien ook een beetje intolerant? Het gaat wel heel erg uit van mijn Nederlandse waarden en normen. En hoe lang (of kort) is dit soort boeken in Nederland eigenlijk al beschikbaar? Hebben dit jongetje en zijn cultuur gewoon meer tijd nodig? Tijd om te wennen aan alle dingen die anders zijn dan in het land waar hij vandaan komt? Hij is pas anderhalf jaar in Nederland. Waarom confronteer ik het jongetje nu al met zo’n prentenboek?

Voor de boekenrubriek van vakblad KIDDO lees ik voor het eerst een prentenboek met non-binaire voornaamwoorden. Ik moet ontzettend wennen aan dit inclusieve taalgebruik. Bij het eerste non-binaire voornaamwoord denk ik zelfs even dat er een joekel van een fout in de tekst staat. De hersenen van deze eindredacteur geven gewoon een error door. Ik vind het lastig om de tekst te lezen zonder een oordeel te vormen. Misschien heb ik meer tijd nodig om te wennen aan de taal die verandert?

Diversiteit is rijkdom. Het geeft kinderen (en volwassenen) de kans om verschillen tussen mensen te leren kennen en waarderen. Als professional kun jij eraan bijdragen dat alle kinderen de ruimte krijgen om zichzelf te zijn in een tolerante en inclusieve omgeving. De artikelen in deze KIDDO inspireren je om je bewust te worden van alle verschillen en deze te omarmen. Doe dat gerust in je eigen tempo!