Ambitieus voor ieder kind

Basisschool Ludgerus zorgt ervoor dat de verschillende onderdelen van de ontwikkeling van uw kind als puzzelstukjes in elkaar passen.

Ons onderwijs is ambitieus voor ieder kind. Dat klinkt leuk, maar wat betekent het precies? Op basisschool St. Ludgerus dagen we alle kinderen van groep 1 t/m 8 op hun eigen niveau uit om de beste resultaten te behalen. Dat doen we met verschillende moderne lesmethoden, die de kinderen voorbereiden op de maatschappij van morgen. Ieder individueel kind heeft eigen talenten, mogelijkheden en behoeften. Daar spelen we met ons onderwijs op in vanuit zes belangrijke waarden.

1. Samenwerkend leren
Door veel interactie tussen leerlingen leren we van en met elkaar.

2. Duurzaam leren
Ons onderwijs draait om het verwerven van kennis, competenties en bekwaamheden die lang beklijven. Kinderen leren om met nieuwe en ongewone (probleem)situaties om te gaan.

3. Hoogwaardig kwalitatief onderwijs
Het onderwijs is resultaatgericht, waarbij wij kinderen uitdagen het beste uit zichzelf te halen.

4. Creativiteit
We stimuleren de creatieve ontwikkeling. Daarbij gaat het om nieuwsgierigheid, doorzettingsvermogen, verbeeldingskracht, discipline, samenwerken en kritisch denken.

5. Morele bijdrage
We maken leerlingen bewust van hun rol in de samenleving en de keuzes die ze daarbij kunnen maken.

6. Enthousiasme
Basisschool St. Ludgerus is een vrolijke plek, waar kinderen graag zijn om te leren en te spelen. Door het enthousiasme van het team is het onderwijs boeiend voor alle kinderen!

Wist u dat…
…wij ouders zien als partner in opvoeding en onderwijs?
… de leerlingen vanaf groep 1 al Engelse les krijgen?
… er een continurooster is op basisschool St. Ludgerus?
… wij samenwerken met buitenschoolse opvang Heldenopvang?
…wij een katholieke basisschool zijn waar op eigentijdse wijze inhoud wordt gegeven aan de identiteit?
…wij vrijwel dagelijks berichten plaatsen op Facebook en er minimaal eens in de drie weken een digitale nieuwsbrief verschijnt?
… er twee keer per jaar een open dag is waarop ouders een kijkje kunnen nemen in de klassen?

LOS Leren door Onderzoek en Samenwerking
Wereldoriëntatie LOS is een nieuwe lesmethode voor aardrijkskunde, geschiedenis en natuur, die door de school zelf is ontwikkeld. Deze innovatieve methode gaat uit van natuurlijke nieuwsgierigheid van kinderen, waardoor ze veel gemotiveerder zijn en de informatie beter beklijft.
De kerndoelen zijn in LOS vertaald in tien thema’s per jaar. Binnen elk thema formuleren leerlingen in groepjes hun eigen onderzoeksvraag. Het antwoord op deze onderzoeksvragen zoeken de kinderen op in diverse bronnen. De kinderen zullen door middel van het geven van presentaties laten zien wat ze hebben geleerd en dat ze de doelen hebben behaald.
Door LOS leren kinderen de ‘21 century skills’. Dit zijn vaardigheden die ze nodig hebben in de toekomstige maatschappij, zoals samenwerken, presenteren, creatief denken, probleemoplossend werken en kritisch en bewust omgaan met informatie.

“Je mag zelf bepalen welke onderzoeksvraag je kiest. Dat is veel leuker dan een boek lezen en opdrachten doen.”
Febe (11)

“Kinderen leren bij LOS niet omdat het moet, maar omdat ze zelf iets willen weten.”
Anita Aalpoel, locatiedirecteur

Nieuwsgierig?
Bent u nieuwsgierig geworden naar basisschool St. Ludgerus?
Neem gerust contact op voor een kennismakingsgesprek met de directie. Wij vertellen graag meer over onze school en natuurlijk hoort daar een rondleiding bij. Dit doen we het liefst onder schooltijd, zodat u de sfeer op school kunt ervaren.

Graag tot ziens!

“Voor goed onderwijs is het belangrijk dat kinderen zich prettig voelen. Dat bereik je door een combinatie van sfeer, leerkrachten, gebouw en lesmethoden. Ludgerus is rustig en kleinschalig, dat voelt goed.”
Hélène Jonker, ouder

“Door kinderen te laten ontdekken waarom ze iets leren, wordt het onderwijs ook van hen. Ze raken geïnteresseerd en ontwikkelen zo een passie voor leren.”
Diane Vermeeren, leerkracht groep 8