Bijzonder beroep: manager vastgoed

Frank Bleijlevens (39) was eerder als vastgoedbeheerder verantwoordelijk voor vastgoed en facilitair beheer bij Hermes, een dochteronderneming van Connexxion. Zes jaar geleden begon hij als manager vastgoed bij Connexxion. “Ik ben verantwoordelijk voor ruim driehonderd locaties door heel Nederland.”

Binnen Connexxion is er maar één manager vastgoed en die zorgt voor de huisvesting in alle concessies. “Dat is heel breed”, licht Frank Bleijlevens toe. “Het gaat om het aantrekken, huren en opleveren van verschillende soorten locaties. Van kleine gebouwtjes bij een eindpunt tot een grote werkplaats; van een stalling voor zestig bussen tot ons hoofdkantoor in Hilversum. Het is een behoorlijke uitdaging om daar in mijn eentje verantwoordelijk voor te zijn.”

Bij aanbestedingen voorziet Frank Bleijlevens het tenderteam van een huisvestingscalculatie. “Ik bekijk of we op huidige locaties kunnen uitbreiden of inkrimpen. Ook begroot ik wat er nodig is aan inrichting en alle faciliteiten die aanwezig moeten zijn, zoals bijvoorbeeld een tankinstallatie.”

Op kantoor werkt Frank alles uit. “De diversiteit in mijn werk spreekt me enorm aan. Het is veel meer dan alleen huisvesting. We proberen een locatie te vinden die zo goed mogelijk aansluit bij het vervoerskundige plan. Als chauffeurs vanuit de stalling eerst een half uur met een lege bus naar het beginpunt van hun route moeten rijden, levert dat onnodige kosten op. Ook scheelt het nogal of we tien of zestig bussen moeten kunnen stallen. Het is iedere keer een grote puzzel om vanuit de dienstregeling de meest geschikte, meest duurzame en goedkoopste locatie te vinden.”

Frank Bleijlevens werkt nauw samen met concessiemanagers, regiomanagers en collega’s van de afdeling Fleet & Facilities, die voor de inrichting zorgen. Daarnaast is hij vaak in gesprek met gemeenten en verhuurders over bestemmingsplannen, milieuvoorschriften en huurovereenkomsten. “Er is altijd wel ergens iets aan de hand, mijn dagen zijn nooit saai.”

Zowel bij winst als verlies van concessies is er werk aan de winkel voor Frank. “Bij winst moet ik een locatie zoeken en zorgen dat de bussen kunnen rijden. De hoofdzaken moeten geregeld zijn; als je niet kunt tanken of de bussen niet kunt wassen, heb je een probleem. Bij verlies van een concessie moeten de locaties ontmanteld en opgeleverd worden.”

Alle grote locaties zoals stallingen en werkplaatsen heeft Frank Bleijlevens wel een keer bezocht. “Als ik wil weten hoe een locatie ook alweer in elkaar zit, gebruik ik Google Maps om mijn geheugen op te frissen. Heel handig!”