‘Ik heb geleerd dat je nergens bang voor hoeft te zijn’

Bonne (12 jaar): ‘Ik vind de middelbare school niet eng want ik ga naar dezelfde school als mijn broer. Hij kan me met veel dingen helpen, bijvoorbeeld uitleggen waar een bepaald lokaal is. Voor elk vak moet je weer naar een ander lokaal. Eigenlijk lijkt het me niet leuk om steeds heen en weer te lopen. Ik ben ook bang dat je soms dingen vergeet. Het leuke van de middelbare school is dat je weer opnieuw kan beginnen. Je leert allemaal nieuwe dingen en je krijgt er nieuwe vrienden bij. Ik denk dat de meeste kinderen gewoon aardig zijn.
Ik ben nu bevriend met Sven, Stijn en Ruben. We gaan vaak voetballen of op de computer op Hyves. Vroeger was ik gek op Lego, maar nu speel ik daar niet zo vaak meer mee. Ik ga mijn vrienden volgend jaar wel missen. Doordat je veel huiswerk krijgt, kun je minder vaak afspreken. Ik denk dat ik ze af en toe gewoon opbel.
Ik speel eigenlijk nooit met de meisjes uit de klas, maar op Hyves ben ik wel met ze bevriend en dan chatten we soms. Onze klas is leuk. Wij zeggen wel eens dat wij de aardigste groep 8 zijn in de geschiedenis van CSV!
Het eindfeest van groep 7 bij Philip in de tuin vond ik gezellig. Lekker kletsen, zwemmen en op de trampoline. In het Archeon gingen we kanoën en liedjes zingen, dat was ook leuk.
Van alle vakken vind ik rekenen het belangrijkste dat ik geleerd heb. Ook heb ik geleerd dat je nergens bang voor hoeft te zijn. Als iemand bijvoorbeeld sukkel tegen je zegt, moet je diegene gewoon niet aankijken. In de kring hebben we vaak over dat soort dingen gepraat.
Tot mijn dertigste wil ik profvoetballer worden, het liefst bij een Nederlandse club. Anders moet je verhuizen naar het buitenland en een andere taal leren, dat is niks voor mij. Na mijn dertigste word ik architect. Dan kan ik mijn eigen huis ontwerpen, net zoals ik vroeger met Lego deed. Het verdient nog goed ook!’

19 jaar: ‘Ik heb een goede balans tussen studie, werk en gezelligheid’

‘Qua karakter ben ik niet veel veranderd. Als kind maakte ik me nergens druk om en nog steeds raak ik niet snel gestrest. Wel kan ik inmiddels beter omgaan met verschillende soorten mensen.
Broklede in Breukelen vond ik een geweldige school, ik heb er leuke vrienden leren kennen. Ik studeer nu informatiekunde aan de Universiteit Utrecht en ik vind alle vakken leuk. Mijn studie is niet heel moeilijk en best breed, je kunt er veel kanten mee op. Ik ben goed met computers en vind de mogelijkheden van data interessant. Naast mijn studie werk ik twee dagen op de supportafdeling van een mini-opslagbedrijf. Ik doe allerlei klusjes voor de ICT-afdeling. Een echte kantoorbaan met leuke collega’s en prima werk.
Het liefst wil ik later een baan in de voetbalwereld, bijvoorbeeld bij een bedrijf dat op basis van data voetbalclubs adviseert bij het scouten van spelers. Zo kun je dus zoeken welke speler het beste past bij de eisen van een club.
Voetbal betekent veel voor mij. Vanaf mijn vijfde zit ik al op voetbal, ik speel FIFA op de PlayStation, volg Ajax op de voet, en ik werkte tot aan de coronacrisis als steward in de Arena. Vanaf volgend seizoen neem ik de seizoenkaart van mijn vader over, want als supporter de sfeer meemaken op de tribune is natuurlijk nog vetter.
Het studentenleven in Utrecht is heel leuk, vooral sinds ik bij een studentenvereniging zit en een kamer heb in het centrum. Ik woon daar met een vriend die ik al ken sinds de tweede klas van de middelbare school.
Mijn studieresultaten zijn prima, maar naar college gaan is soms wel een ding. Ik vind het niet erg als ik een keer een college mis. Misschien denk ik dat iets te vaak…
De meeste volwassenen vonden hun studententijd de leukste tijd met de meeste vrijheid. Ik denk dat dit ook voor mij geldt. Ik heb een goede balans tussen studie, werk en gezelligheid.
Over tien jaar zou ik wel op mezelf willen wonen met een leuke vriendin, misschien komen er ooit kinderen. Ik denk dat ik uiteindelijk in een dorp als Breukelen wil wonen, want ik ben toch meer een dorpsmens dan een stadsmens.’