Broklede-ABC

Absentie:

Een moeilijk woord voor afwezigheid. Niet het leukste woord om het Broklede-ABC mee te beginnen, maar elke leerling is wel eens absent. Ben je ziek? Dan moeten je ouders voor 8.30 uur bellen met Broklede. Als je een afspraak hebt met bijvoorbeeld de orthodontist, lever dan een dag van tevoren een ondertekend briefje in. Dat kan in kamer 35 bij de conrector of een van de teamleiders van de onderbouw. Niet vergeten hoor! Anders denkt de schoolleiding dat je aan het spijbelen bent.

Broklede

RSG Broklede is een regionale scholengemeenschap voor havo, havo-vwo, vwo en tweetalig vwo. De school bestaat al sinds 1964, dus dit jaar vieren we het 50-jarig bestaan! De leerlingen op Broklede komen niet alleen uit Breukelen, maar ook uit omliggende dorpen. Broklede heeft ongeveer 1370 leerlingen, 55 lokalen en 125 medewerkers.

Cijfers

Overhoringen, luister- en leestoetsen, werkstukken, proefwerken; óveral krijg je een cijfer voor. Goed nieuws: tot aan de kerstvakantie krijg je in de brugklas nooit lager dan een 4! Alle behaalde cijfers tellen mee voor het rapport en worden bijgehouden in het computerprogramma Magister. Daar staat ook je huiswerk in en hoe vaak je afwezig of te laat was. Je ouders hebben ook een inlogcode. Ze kunnen dus al jouw prachtige cijfers zien, maar ook de onvoldoendes…

Docenten

Had je in groep 8 nog een ‘meester’ of een ‘juf’, op de middelbare school heb je docenten. Voor elk vak een andere. Het leuke van Broklede is dat je de docenten gewoon bij hun voornaam mag noemen. Als je per se wilt, mag ‘mevrouw’ of ‘meneer’ natuurlijk ook, maar het hoeft niet. De docenten noemen jou ook bij je voornaam. In het begin van het schooljaar vergissen ze zich wel eens; ze moeten soms wel honderden nieuwe namen leren!

Engels

Behalve havo, havo-vwo en vwo kun je op Broklede ook naar het tweetalig vwo. Je krijgt dan minstens de helft van de vakken in het Engels en er zijn extra uitwisselingsprojecten met buitenlandse scholen. Tweetalig vwo is een goede voorbereiding op vervolgstudies in binnen- en buitenland. Het lijkt misschien moeilijk om les te krijgen in het Engels, maar het went snel. Ook als je op de basisschool nog nooit Engels hebt gehad.

Fietsen

Op Broklede zijn twee fietsenstallingen; één achter de school voor de onderbouw en één naast de school voor de bovenbouw. Het is er een drukte van jewelste want bijna alle leerlingen komen op de fiets. Nieuwersluis is 2,5 km fietsen, Nieuwer ter Aa 3 km, Loenen aan de Vecht 4,5 km, Loenersloot 6 km, Maarssen 6,5 km, Maarssenbroek en Kockengen 7 km, Tienhoven en Vreeland 8 km, Baambrugge en Vinkeveen 9 km, Vleuten-De Meern 11 km en de winnaar is Abcoude met maar liefst 12,5 km! Wil je bij slecht weer geen regenpak aan? Er is een bushalte vlak voor de school!

Gezelligheid

Vooral in de aula/kantine is het vaak erg gezellig. Tijdens de pauze kun je even lekker relaxen en bijkletsen met klasgenoten, maar ook met vrienden uit andere klassen. Je kunt je zakgeld uitgeven aan een broodje gezond, een snack of iets te drinken. Knikkeren of tikkertje doe je helaas niet meer op de middelbare school, maar pesten (dat kaartspelletje dan hè) of klaverjassen kan wel. En gamen op je mobiel natuurlijk. Ook gezellig toch?!

Huiswerk

Het moeilijkste van huiswerk is het plannen. Wanneer begin je met leren voor een grote  toets? Wanneer maak je je wiskundesommen als je ook moet sporten? Je huiswerk staat natuurlijk in Magister, maar het is handig om het ook in je agenda op te schrijven. Gratis tip: zet je mobiele telefoon uit tijdens je huiswerk, dan gaat het een stuk sneller! Je kunt ook op school huiswerk maken in de mediatheek, studieruimte, of bibliotheek. Na het 6e uur is er bovendien huiswerkbegeleiding (niet gratis).

Iedereen

Iedereen moet voor elk nieuw vak van lokaal wisselen. Op de gangen en trappen kan het tussen de lessen door dan ook behoorlijk druk zijn. Je hebt ruim voldoende tijd om je nieuwe lokaal te bereiken. Geen paniek dus, het lukt echt wel! De meeste lokalen voor de onderbouw liggen trouwens allemaal vlak bij elkaar in het onderbouwgedeelte van de school. Handig!

Jarig

En dan ben je jarig. Je moeder hoeft niet meer mee te komen met een dienblad vol verantwoorde kaasblokjes. Je mag best trakteren hoor, in de pauze of bij je mentor of lievelingsdocent. Theo, een van de conciërges, komt in ieder geval een bekend liedje uit je kleutertijd voor je zingen. Nou en of!

Kluisjes

Aan het begin van de brugklas krijg je een kluisje, dat je kunt openen met een draaiknop en een geheime code van zes cijfers. Ook hier geldt: geen paniek! Je krijgt een gebruiksaanwijzing en bij problemen kun je een conciërge inschakelen. Wil je zeker weten dat niemand in jouw kluisje komt? Houd je code dan geheim, ook voor je vrienden. In je kluisje stop je behalve je jas en gymspullen ook boeken die je pas later op de dag nodig hebt. Dan hoef je er niet heel de dag mee te sjouwen. Vergeet niet aan het eind van de dag de boeken mee te nemen die je thuis nodig hebt voor je huiswerk!

Liefde

Misschien ben je nog nooit verliefd geweest. Of misschien heb je op de basisschool onschuldige verkering gehad. Hoe dan ook, grote kans dat de liefde op de middelbare school een grotere rol gaat spelen. Je ziet wel eens ouderejaars die elkaar gewoon in de gang of op het schoolplein hevig staan te tongzoenen. Zo verliefd kun je dus worden… Als het voor jou en je verkering zover is: geniet ervan!

Mentor

Eén van jouw docenten is ook jouw mentor die je eens in de week ziet tijdens mentoruur. Je leert tijdens dit lesuur hoe je met elkaar omgaat en hoe je het beste huiswerk kunt maken. Ook komen thema’s als ‘pesten’ en ‘anders zijn’ aan bod. Als je ergens moeite mee hebt, of je ergens zorgen over maakt, kun je dit altijd met je mentor bespreken. Elke brugklas heeft ook een juniormentor. Dat is een leerling uit de derde klas, bij wie je terecht kunt met vragen.

Naschoolse activiteiten

Naast onderwijs organiseert Broklede ook na school een heleboel leuke activiteiten. Zo is er een Poëzieavond, een toneelvoorstelling en een Open Podium. Natuurlijk wordt er ook gefeest: in de aula is elk jaar een onder- en een bovenbouwfeest. Het jaarlijkse gala is voor álle leerlingen en vindt plaats in Utrecht. In de brugklas ga je ook nog een paar dagen op kamp, zodat je je nieuwe klasgenoten beter leert kennen.

Onderbouw

Een school met bijna 1400 leerlingen klinkt best heftig. Toch valt dat in praktijk wel mee, doordat de school eigenlijk in tweeën is gedeeld; de onderbouw (klas 1 t/m 3) en de bovenbouw (klas 4 t/m 6). Onder- en bovenbouw hebben eigen lokalen, een eigen fietsenstalling en eigen pauzes. Je komt de leerlingen uit de bovenbouw dus veel minder tegen dan je eigen leeftijdgenoten. Hierdoor voelt het alsof Broklede een redelijk kleine school is.

Pauze

Op Broklede hebben de onderbouw en de bovenbouw verschillende pauzes. Anders zou het veel te druk worden in de aula en bij de kluisjes. De kleine onderbouwpauze (na het tweede lesuur) duurt 20 minuten. De grote onderbouwpauze (na het vierde lesuur) duurt een half uur. Brugklassers mogen het schoolplein niet verlaten. Behalve aan het eind van de dag natuurlijk; dan mag je gewoon naar huis.

Quotiënt

Hou je niet van taal en lezen? Wat goed dat je toch bij de Q bent aangekomen! Quotiënt is in de wiskunde het resultaat van een deling. Optellen, aftrekken en delen heb je op de basisschool al gehad. Bij wiskunde ga je nu ook worteltrekken, machtsverheffen en een geodriehoek en passer gebruiken.

Rapport

Op Broklede krijg je drie keer per jaar een rapport: in december, maart en juli. Begin november krijg je ook nog een digitaal tussenrapport om te kijken hoe je bent gestart. Vlak voor de zomervakantie hebben alle leerlingen toetsweek. Je hebt dan geen lessen meer, maar wel elke dag een of twee grote toetsen, die zwaarder meetellen voor het overgangsrapport.

Sport

Gym heet op de middelbare school lichamelijke opvoeding. Broklede heeft drie gymzalen en een klimmuur. In de zomer ga je vaak buiten sporten, bijvoorbeeld op de velden van FC Breukelen. Ook is er de kanaalloop: je moet dan binnen een bepaalde tijd 2,5 km rennen langs het Amsterdam-Rijnkanaal. Eén keer per jaar is er in Utrecht een grote atletieksportdag voor de hele school.

Theo

Theo is een van de conciërges van Broklede. Krijg je je kluisje niet open? Dan lost Theo het voor je op. Heb je een lekke band, ligt je ketting er af of zit je spatbord los? Terwijl jij zit te zwoegen in de les, repareert Theo jouw fiets. Is je fiets niet meer op te lappen voor het eind van de lessen? Theo regelt een leenfiets. In noodgevallen schijnt hij zelfs wel eens kinderen thuis te brengen.

Uitval

Docenten zijn natuurlijk ook wel eens absent. In de onderbouw worden lessen die uitvallen, meestal opgevangen door een andere docent of een onderwijsassistent. Je hebt dan ‘inval’ in plaats van ‘uitval’. Op de website www.broklede.nl en in Magister kun je opzoeken of er voor jouw klas roosterwijzigingen zijn. Ook worden de roosterwijzigingen bij de ingang van de school groot op de muur geprojecteerd.

Vakken

In de brugklas krijg je elf verschillende vakken: Nederlands, Engels, Frans, wiskunde, techniek, biologie, geschiedenis, aardrijkskunde, muziek, lichamelijke opvoeding en beeldende vorming. Ook krijg je verschillende projecten. Je werkt dan zes weken lang drie uur per week aan bijvoorbeeld een kijkdoos (beeldende vorming) of een krant (Nederlands).

Wifi

Wil je in de pauze je oma appen? Nog even een foto liken op Facebook of Instagram? Een nieuwe date regelen via Tinder? Het kan in het hele schoolgebouw want overal is wifi. Je moet wel even inloggen met je leerling-nummer en een wachtwoord. Broklede heeft verder in de meeste lokalen een digitaal schoolbord of een beamer en ook zijn er voldoende computers en laptops aanwezig.

X-factor

De X-factor van Broklede is de uitstraling of aantrekkingskracht van de school. Het is lastig te omschrijven waar hem dat nou precies in zit, die X-factor. En de vraag is natuurlijk of jij die aantrekkingskracht ook voelt. Om dat te ontdekken kun je het beste het Open Huis bezoeken. Laat je rondleiden door een leerling, proef de sfeer van de school en ervaar hoe prettig docenten met leerlingen omgaan. Vaak weet je die dag al of Broklede ook bij jou past.

YouTube

Wil je niet wachten tot het Open Huis, maar nu alvast de sfeer proeven? Kijk dan op YouTube naar de filmpjes die op Broklede gemaakt zijn. Gewoon even zoeken op - je raadt het al - Broklede!

Zomervakantie

Voor je het weet is het eerste jaar op de middelbare school alweer voorbij en ben je brugpieper af. Je moet je boeken nog inleveren en je rapport ophalen, en dan is het zes weken lang zomervakantie! Jippie!