Broklede-kwartet

"Heb jij voor mij van ‘Wees Blij Dat Je Docent Band’ de drummer?” "Kwartet!" Met fotograaf Onno Bakker en vormgever Susan Kuipers maakte ik een kwartetspel voor RSG Broklede. Een leuke kennismaking met deze middelbare school voor aankomende brugklassers!

KWARTET 1: BRUGKLASDOCENTEN                      

BART VAN DE WEERD
Aardrijkskundedocent Bart weet wel waarom zijn vak zo mooi is: je leert bij aardrijkskunde de wereld om je heen begrijpen. En die wereld is prachtig! Bart is trouwens gek op voetbal en fan van FC Utrecht.

JEFFREY BRAS
Jeffrey geeft lichamelijke opvoeding en wiskunde: ‘Bij beide vakken probeer je op verschillende manieren tot een oplossing te komen.’ Jeffrey houdt van Ajax, gamen, topsport en het beste uit jezelf halen.

JOYCE HILLEN
Gym heet op de middelbare school lichamelijke opvoeding. Als je tweetalig doet, kan het zomaar zijn dat Joyce jouw docent wordt. Ze houdt van handbal en andere spelsporten en vindt teamspirit heel belangrijk.

JO-ANNE GROEFSEMA
In haar lessen gebruikt aardrijkskundedocent Jo-Anne vaak voorbeelden van gebieden waar ze zelf is geweest, bijvoorbeeld in Afrika. ‘Door aardrijkskunde krijg je een bredere blik op de mooie verschillen in de wereld.’

KWARTET 2: LOCATIES                                          

FIETSENSTALLING
De onderbouw heeft een aparte fietsenstalling aan de achterkant van de school. Het is er een superdruk want bijna alle leerlingen komen op de fiets. Daarom heeft iedere klas zijn eigen fietsenrek. Gewoon even zoeken naar jouw klassenbordje!

ACHTERINGANG
Aan de achterkant van het schoolgebouw vind je een grasveld waar je bij mooi weer heerlijk kunt chillen. Er staan prachtige koeien die gemaakt zijn door Broklede-leerlingen. Vanuit dit weiland loop je zo naar de achteringang van de school.

AULA
In de pauze kun je in de aula even uitrusten en lekker lunchen. Broklede heeft een gezonde schoolkantine, dus geen probleem als je je brood een keer vergeten bent. De cateringmedewerkers laten jou ervaren dat gezond eten heel lekker is!

STUDIERUIMTE
Op de tweede verdieping vind je deze prachtige studieruimte. De bank is gemaakt van oude spijkerbroeken van Broklede-leerlingen. Helaas is deze studieruimte alleen voor de bovenbouw, dus nog even geduld…

KWARTET 3: SCHOOLLEIDING

RECTOR-BESTUURDER
Je zult hem niet vaak zien, want hij werkt ook op de Rientjes Mavo. Toch merk je dagelijks wat rector-bestuurder Dick Frantzen doet. Hij zorgt ervoor dat Broklede haar beloftes waarmaakt en inderdaad de beste school is voor jou!

CONRECTOR
Conrector Monique Hoogduin zie je ’s morgens regelmatig bij de deur staan om je welkom te heten. Haar eigen deur staat altijd open voor leerlingen die mooie ideeën hebben om Broklede nog beter en mooier te maken.

AFDELINGSLEIDER BB
Annemieke Tolis afdelingsleider bovenbouw en geeft ook Engels. Haar twee chihuahua’s Louis Lou en Beau James zijn klein van stuk, maar tegelijkertijd wel heel dapper. Net als brugklassers eigenlijk.

AFDELINGSLEIDER OB
Afdelingsleider onderbouw Hester Neppelenbroek zorgt samen met mentoren en docenten voor goed onderwijs zodat jij je kunt ontwikkelen. Als je vanuit Maarssen langs de Vecht fietst, zoeft Hester je elke ochtend voorbij op haar speed pedelec.

KWARTET 4: PRAKTIJKLESSEN                   

LICHAMELIJKE OPVOEDING
In de zomer ga je vaak buiten sporten, bijvoorbeeld op de velden van FC Breukelen. Bij de kanaalloop ren je 2,5 km langs het Amsterdam-Rijnkanaal. Ook binnen is genoeg te doen: Broklede heeft een klimmuur, drie gymzalen en allerlei leuke sportmaterialen.

BIOLOGIE
In de brugklas speel je vast een keer bottenbingo om de namen van alle verschillende botten te leren kennen. Dit skelet is trouwens van plastic, maar in het biologielokaal liggen ook echte schedels van allerlei dieren.

BEELDENDE VORMING
Was je op de basisschool nog aan het knutselen en verven, nu krijg je beeldende vorming. Bij dat vak ontwikkel je je creativiteit en leer je hoe je gereedschappen en materialen gebruikt om in beeldtaal te communiceren.

TECHNIEK
Bij Techniek leer je werken met allerlei gereedschappen en materialen. Een hamer, nijptang en schroevendraaier ken je waarschijnlijk wel. Maar heb je ooit gewerkt met een soldeerbout, combinatietang, waterpomptang of striptang?

KWARTET 5: BEKENDE BROKLEDERS

RECEPTIONIST
Al sinds 1982 is Elly Vink hét gezicht achter de receptie. Is je kluisje kapot? Kun je je lokaal of docent niet vinden? Wil je je muts zoeken bij de gevonden voorwerpen? Heb je een pleister nodig? Elly helpt je graag!

CATERINGMEDEWERKER
In de aula zorgt cateringmedewerker Dinie Donk voor lekkere broodjes, koek, drankjes en soep. Broodje warme grillworst is favoriet! Dinie was vroeger coupeuse en (ver)maakt graag kleding. Soms ook voor Broklede-collega’s!

VERZUIMCOÖRDINATOR
Moet je naar de dokter of tandarts? Ben je te laat? Dan krijg je te maken met verzuimcoördinator Yvonne Meppelink. ‘Ik ben geen heks’, lacht Yvonne. ‘Ik ben dé heks. En voor jou ben ik mevróuw heks, hihihi.’

TOEZICHTHOUDER
Theo Franke
houdt van mensen entertainen. Hij spreekt je vrolijk toe via Instagram, zingt Bob de Bouwer als je jarig bent, plakt je lekke band en helpt je zoeken als je je tas of lokaal kwijt bent. Theo lost alles op!

KWARTET 6: BRUGKLASACTIVITEITEN

KAMP
In de week voor de herfstvakantie gaan alle brugklassers een paar dagen op kamp. Er zijn allerlei spellen en activiteiten om je nieuwe klasgenoten en kinderen uit de andere brugklassen beter te leren kennen.

SPORTDAG
Eén keer per jaar is er een grote atletieksportdag voor de hele school in Utrecht. Van kogelstoten tot verspringen, van discuswerpen tot estafetteloop: je gaat het allemaal meemaken.

SCHOOLFEEST
In de aula vindt elk jaar een onderbouwfeest plaats. Lekker dansen met z’n allen! Ook is er elk jaar een feest voor alle leerlingen van Broklede, bijvoorbeeld een galafeest. Hiervoor mag je in pak of galajurk komen. Spannend!

ARTIS
In de brugklas ga je op biologie-excursie naar Artis, de oudste dierentuin van Nederland. Ben jij geïnteresseerd in alle onderdelen van de natuur, van microben tot planeten? Misschien word jij dan wel de nieuwe Freek Vonk!

KWARTET 7:BEGELEIDING                        

ONDERWIJSASSISTENT
Ooit werkte hij bij de politie en bij jeugdzorg, maar nu is Dave Placidus onderwijsassistent. Je ziet hem bij invallessen en in de studiezaal of mediatheek. Hij houdt ervan om met leerlingen om te gaan én hij is gek op kippenpootjes.

ZORGCOÖRDINATOR
Als je extra ondersteuning nodig hebt, kijkt zorgcoördinator Corine van den Broek samen met jou, je ouders en je mentor wat er nodig is. Corine zit in lokaal 35 met de dyslexiecoördinator, schoolmaatschappelijk werk en het samenwerkingsverband.

DECAAN
Op Broklede onderzoek je waar je goed in bent en wat je leuk vindt, bijvoorbeeld door talentprogramma’s in de brugklas. Vanaf de derde klas kan Anita Damkot je helpen met je profielkeuze en keuzevakken.

KLASSENVERTEGENWOORDIGERS
Dit zijn Phileine, Cem, Kashaf, Lieuwe, Sil, Babette, Daan en Rosslynn, een paar van de klassenvertegenwoordigers uit de verschillende brugklassen. Zij zijn de stem van hun klas en komen voor je op als dat nodig is.

KWARTET 8: WEES BLIJ DAT JE DOCENT BAND

DRUMMER
Drummer Govert van Bergen (beeldende vorming): ‘De taal van zowel kunst als muziek is eerlijk en heeft geen dubbele bodem. Je doet het allemaal op gevoel.’ Samen met Sander Bongers geeft Govert in de brugklas het talentprogramma Muziek.

ZANGERS
Jantien Spijker
(beeldende vorming) en Jos Muskens (wiskunde) zijn niet alleen de zangers, maar ook de tekstdichters van de band. Te boeken voor alle afscheidsliedjes en andere speciale gelegenheden op Broklede.

GITARISTEN
Gert Achterberg
(Engels) en Ed Paanakker (wiskunde) vinden het heel inspirerend om samen muziek te maken. Volgens Ed heb je zowel in de muziek als in de wiskunde vrijheid in denken nodig.

BASSIST
Bassist Sander Bongers (beeldende vorming): ‘Een band is een groep mensen die ontdekt heeft dat je nog meer plezier aan muziek beleeft als je het zelf maakt. Muziek is universeel en verbindend.’

KWARTET 9: EXTRA VERDIEPING

TTO-COÖRDINATIEGROEP
Wil jij een wereldburger worden en goed Engels leren? Tweetalig onderwijs is een goede voorbereiding op vervolgstudies in binnen- en buitenland. Deze groep docenten regelt alles rondom internationalisering en tweetalig onderwijs.

BÈTA
Doe je graag onderzoek met een microscoop of proefjes met een gasbrander? Dan ben je in het bètalab vast in je element. Broklede maakt deel uit van het samenwerkingsverband bètapartners en loopt voorop in het bèta-onderwijs.

TAALONDERWIJS
Ben je een talenwonder? Broklede biedt in de bovenbouw verschillende verdiepingsprogramma’s aan: Goethe voor Duits, Delf voor Frans en Anglia voor Engels. Je doet hiervoor apart examen en krijgt een officieel diploma.

ICT
Omdat de docenten op Broklede zowel met boeken als met digitaal lesmateriaal werken, gebruik je in de klas regelmatig een laptop. Ook om huiswerk te maken heb je die laptop nodig. En natuurlijk om al je goede cijfers op te zoeken in Magister.