De formuleraad doet het samen

Martin Mol van Dierspecialist Faunaland Berben in Nunspeet is ruim dertien jaar in de branche werkzaam. Hij is lid van de formuleraad, een afvaardiging van zowel franchisegever als franchisenemers. Het belang van de formuleraad is volgens Martin groot. “Samen bepalen we het beleid van de organisatie. De samenwerking met de franchisegever is zeer constructief.”

Sinds het aantreden van de nieuwe directeur Wim Pijper waait er een frisse wind in de organisatie. “Wim heeft een duidelijke visie”, benadrukt Martin. “Hij weet waar hij naar toe wil. Hij durft keuzes te maken en de formule op een bepaalde manier neer te zetten. We gaan naar meer eigen merken in de winkels van de Dierspecialist. Door die gezamenlijk te laten produceren, creëren we volumes met een gezonde marge. Onze producten zijn onderscheidend en kwalitatief hoogstaand. Wij beginnen waar de supermarkt ophoudt.”

Transitie
De organisatie zit momenteel in de transitie van Dobey- en Faunaland- naar Dierspecialist-winkels. De Dierspecialist wordt gepositioneerd als eerste aanspreekpunt na de dierenarts. Martin: “Voor medische problemen ga je naar de dierenarts, maar voor advies en begeleiding op het gebied van voeding, overgewicht, huidvacht- of gewrichtsproblemen kun je uitstekend bij de Dierspecialist terecht.”

Krachten bundelen
De concurrentie met supermarkten kun je volgens Martin alleen aangaan door de krachten te bundelen. “Het is ongelofelijk belangrijk dat we met zoveel mogelijk ondernemers samenwerken.” Martin is ervan overtuigd dat je door samenwerking en verbinding een goede boterham kunt verdienen in deze branche. “Ik geloof in de slagkracht van een professionele franchiseorganisatie die gezamenlijk opereert op het gebied van marketing, automatisering en inkoop. Als franchisenemer kun je je dan focussen op klantbinding en klantadvisering. Heel belangrijk voor het succes van je winkel.”

Discussie
In de formuleraad behartigt Martin met drie collega’s de belangen van de ondernemers. “Af en toe hebben we stevige discussie met de directie. Dan maken we onze standpunten kenbaar en zoeken we naar de juiste middenweg. Er is respect over en weer en er wordt goed naar elkaar geluisterd.”

Nieuwe leden
Om als franchisenemers een goede en volwaardige gesprekspartner te blijven is de juridische vorm van een vereniging belangrijk. Martin: “We hopen natuurlijk dat het niet nodig is, maar als er ooit iets misgaat, dan weet je dat alles goed geregeld is en dat je eventueel stappen kunt ondernemen.” Nieuwe franchisenemers worden automatisch lid van de Dierspecialist franchisenemersverenging. “Pas dan vorm je als formuleraad de afvaardiging van een hele achterban van ondernemers. Het is van groot belang dat iedereen inziet dat die bundeling van krachten ons als verenigingsbestuur veel meer invloed geeft als gesprekspartner.”

Toekomst
Volgens Martin heeft de organisatie jarenlang stilgestaan, maar zijn er het afgelopen jaar flinke stappen gezet richting een professionele organisatie. De formuleraad heeft zeer constructief bijgedragen aan alle beleidswijzigingen. “Ik ervaar de meerwaarde weer van de franchiseorganisatie en zie de toekomst met vertrouwen tegemoet. Er zijn volop kansen en mogelijkheden binnen deze organisatie.”