Dit moet je lezen!

Of je nou graag leest, dyslectisch bent of de Nederlandse taal nog niet zo goed kent, iedereen kan in de bibliotheek terecht voor een mooi boek. Acht kinderen vertellen over hun lievelingsboek.

Blote vakantie
“Dit boek van Marjon Hoffman is echt heel grappig”, vertelt Anne (10). “Het gaat over twee broers die mee moeten naar een nudistencamping. Mijn broer heeft dit boek aan mij voorgelezen. Later las ik het zelf. Ik zou het zelf heel gek vinden op zo’n camping”, giechelt Anne. “En vies als je dan net als in het boek een fiets moet huren waar iedereen met z’n blote kont op heeft gezeten!”

Rikki
De broers Abatshi (10) en Khaled (7) kwamen vorig jaar uit Syrië naar Nederland. Ze vinden het prentenboek ‘Rikki’ van Guido van Genechten het leukste Nederlandse boek dat ze kennen. Khaled zegt: “Rikki is een schattig konijn. Hij wordt uitgelachen omdat één oor slap hangt. Dat is niet leuk. Ik vind wortel ook lekker, net als Rikki.” Abatshi vindt dat je iets leert van dit boek: “Het gaat over anders zijn. Rikki is anders, maar hij is ook gewoon iemand! Als iemand anders is, moet je wel gewoon blijven doen.”

Harry Potter Zodra Stijn (12) op school klaar is met werken, mag hij lezen. “Ik kan soms bijna niet stoppen met lezen omdat het zo spannend is!” Harry Potter is een serie boeken over tovenaarsschool Zweinstein en talentvolle leerling Harry Potter. Stijn kan niet kiezen welk boek het beste is. “Je moet ze gewoon allemaal lezen. Maar wel in de goede volgorde, anders snap je het verhaal niet.”

Koen Kampioen en het grote toernooi
Menno (11) voetbalt graag en daarom zijn boeken over voetbal zijn lievelingsboeken. ‘Koen Kampioen en het grote toernooi’ van schrijver Fred Diks is ook leuk voor meisjes, denkt Menno. “Steeds meer meisjes zitten op voetbal en in het boek komt ook liefde voor.” Menno heeft het boek twee keer gelezen en zijn moeder las het ook al een keer voor. “Ik vind voorlezen nog steeds fijn omdat ik dan lekker kan luisteren en niet moe word van het lezen.”

Roze Haar lievelingskleur is roze. Daarom vindt Rubye (6) dit boek van Fiona Rempt zo leuk. “Het gaat over Fee die het liefst wil dat de hele wereld roze was. Er staan ook veel grapjes in, bijvoorbeeld over roze spruitjes. Ik zou ook wel willen dat alles roze was. Aan de binnenkant van huizen kunnen jongens dan groen doen of blauw.” Toch wil Rubye later niet trouwen in een roze jurk. “Dan wil ik een witte jurk, omdat dat zo hoort.”

Het grote Koen en Lot boek Isabelle (7) zit in groep 3. Haar lievelingsboek is ‘Het grote Koen en Lot boek’ van Marianne Busser en Ron Schröder. “Koen en Lot beleven allemaal avonturen. Zo vinden ze een schat in het park. Ik vind het leuk dat het allemaal korte verhaaltjes zijn. Dan kun je iedere keer even stoppen met lezen. Er zitten ook mooie plaatjes bij! Soms gaan de verhaaltjes over verliefd zijn…”

Het leven van een loser, Bekijk het maar
Orry (10) heeft dyslexie. Het is daarom belangrijk om veel te oefenen met lezen. Iedere dag een half uurtje. “Ik vind het jammer dat ik niet gelijk buiten kan spelen. Maar het helpt wel. Ik kan me nu langer concentreren op een boek.” De serie boeken ‘Het leven van een loser’ van Jeff Kinney gaat over Bram bij wie van alles misgaat. “Dat gebeurt bij mij ook,” zegt Orry. “Ik heb vaak een lekkende beker in mijn tas.” In de boeken van ‘Het leven van een loser’ staan veel plaatjes en korte strips. Handig vindt Orry: “Door die plaatjes wil ik ook de tekst lezen.”

Hoe vind je een leuk boek? Het uitzoeken van een leuk boek is niet altijd eenvoudig voor kinderen. Op www.boekenfilmpjes.nl staan korte filmpjes van kinderboeken. Die maken het kiezen makkelijker. De filmpjes zijn onderverdeeld in verschillende leeftijdscategorieën.