Drie wijzen uit het oosten

In 2017 omarmde familiebedrijf ReintenInfra B.V. uit Borne als eerste in de wegenbouw- en sloopbranche de SDG's, de duurzame ontwikkelingsdoelen. Algemeen Directeur Herman Reinten, zijn zoon en Hoofd Materieel Joost Reinten en Rentmeester2050 Maurice Beijk zien de SDG’s als een mooi hulpmiddel om met duurzaamheid aan de slag te gaan.

ReintenInfra werd in 2010 door Herman Reinten opgericht en is sindsdien met name gegroeid door overnames. “Onze visie is om zo circulair mogelijk te opereren. Met onze diversiteit aan zusterbedrijven lukt dat steeds beter.”

Verzameling lokale familiebedrijven
Inmiddels bestaat ReintenInfra uit 17 regionaal gevestigde en lokaal bekende familiebedrijven. Ze opereren onder hun eigen naam, maar worden wel als label van ReintenInfra in de markt gezet. Volgens Herman is het onderscheidend vermogen van alle zusterbedrijven dat er zoveel mogelijk gewerkt wordt met eigen mensen en materieel. “Wij zijn geen reisbureau; onze bijna 800 medewerkers moeten dichtbij huis, in hun eigen leefomgeving werken. Dat zorgt voor extra betrokkenheid en trots.”
Maurice: “Bovendien kun je het milieu ontlasten door zo weinig mogelijk kilometers te maken, dus ‘werken waar we wonen’ is ook nog eens duurzaam.”

Duurzaamheid en digitalisering
Om toekomstbestendig te zijn, richt ReintenInfra zich op twee pijlers: duurzaamheid en digitalisering. “Wat betreft duurzaamheid lopen we in onze branche voorop”, zegt Joost. “We hebben bijvoorbeeld kansen, bedreigingen en mogelijkheden op het gebied van materieel geïnventariseerd en een duidelijke routekaart voor de energietransitie opgesteld. We weten waar we willen staan in 2030 en in 2050.”
Maurice: “Wij zijn het eerste bouw-infrabedrijf in Nederland dat serieus werkt met de SDG’s. We hebben er zes uitgekozen waar we ons specifiek op richten omdat we daar echt invloed op hebben. Zonder focus kom je nergens. We gebruiken die SDG’s als kapstok om concreet invulling te geven aan ons duurzaamheidsbeleid; dat werkt heel goed. Hoewel de accenten natuurlijk per zusterbedrijf verschillen, helpen en motiveren alle zusterbedrijven elkaar om te verduurzamen.”

Rentmeester2050
Sinds 2018 is Maurice als Rentmeester2050 werkzaam bij ReintenInfra. Vanuit deze positie zet hij zich met zijn expertise in om het duurzaamheidsbeleid vorm te geven. Niet alleen binnen het bedrijf, maar ook binnen de gehele (infra)bouwbranche.
Herman: “In 2018 besloten we ‘de boerderij’ te gaan bouwen, een volledig circulair en duurzaam kantoorgebouw. Ik wilde Maurice erbij betrekken vanwege zijn brede kennis van duurzaamheid. Als verbinder en verhalenverteller is hij een mooie toevoeging aan het projectteam.”
Volgens Maurice gaat er veel tijd verloren met onzin. “Groen is doen. Er zijn allerlei certificeringstrajecten en keurmerken, maar de beste certificering is dat je jezelf in de spiegel kunt aankijken. Het gaat om jouw intrinsieke motivatie, het moet echt vanuit je hart komen. Ik ben een creatieve verbinder op het gebied van duurzaamheid, innovatie, mens, natuur en beleving. Het rentmeesterschap betekent voor mij werken aan een schone wereld in 2050. Daar wil ik naartoe!”

Een los hoes
“We zijn trots op onze regio”, zegt Herman. “Daarom is de architectuur van ‘De boerderij’ geïnspireerd op een ‘los hoes’, een boerderij die eeuwen geleden al in Twente en de Achterhoek voorkwam. Het gebouw bestaat voor 80% uit gebruikte materialen. Oude stoeptegels uit de gemeente Borne zijn als gevelsteen gebruikt, de dakpannen komen van het oude gemeentehuis in Weerselo, de buitenkozijnen van het Erasmus Medisch Centrum.”
Maurice: “Alles kan weer gerecycled worden net zoals de boeren dat vroeger deden. Circulariteit is niet nieuw, het is de oude werkelijkheid.”
De boerderij en de naastgelegen werkplaats hebben geen gasaansluiting. Verwarmen van de panden gebeurt via zonnepanelen en warmteopslag. Rondom het gebouw loopt een beek naar een natuurlijke vijver zodat regenwater opgevangen kan worden. Er is een ondergrondse tank met gefilterd regenwater voor de koeling van freesmachines. “Alles is hier volledig circulair. Het is eigenlijk bizar dat we voorheen drinkwater gebruikten voor de wasstraat en de wc’s”, vindt Maurice. “Ook de biodiversiteit rondom de boerderij is belangrijk. We geven de natuur de ruimte. Er zijn al tien verschillende bijensoorten en bijzondere vlinders gesignaleerd rondom ons terras.”

Storytelling
Om organisatie, materieel en omgeving toekomstbestendig te maken, is het volgens Herman belangrijk dat je je personeel meekrijgt. “Als familiebedrijf kun je het niet alleen. Het is niet mijn verhaal, maar ons verhaal.”
Intern is duurzaamheid best een cultuurverandering. Joost: “Sommige medewerkers denken: we hebben het altijd zo gedaan, waarom moet dat veranderen? Het was best wennen voor de collega’s dat we een Rentmeester in dienst hebben. En het duurde even om te begrijpen wat hij ging toevoegen. Inmiddels is hij niet meer weg te denken binnen ons bedrijf.”
“Mijn functie lijkt extern gericht, maar intern is inderdaad minstens zo belangrijk”, beaamt Maurice. “Meestal is er een vast patroon: van ‘jaja dat zal wel’, via ‘o ja, zou wel mooi zijn’, tot ‘goh, dat hebben we mooi gedaan met z’n allen’. Onze communicatiemedewerkers dragen onze duurzaamheidsvisie uit via storytelling. We hebben zulke mooie verhalen te vertellen! Die gaan niet alleen maar over asfalt, maar ook over bijen en vlinders. Ik heb niet de illusie dat ik iedereen meekrijg, maar ik zie wel beweging ontstaan. Onze medewerkers zijn trots op de boerderij, vertellen erover aan familie en vrienden. Onze projectleiders nemen relaties mee om hier te lunchen en de boerderij te laten zien. Ik geef zelfs presentaties bij concurrenten, we worden door heel Nederland gekopieerd. Dat is prima: we moeten het met z’n allen doen.”

Versnelling door crisis
“De huidige energie- en gascrisis zijn in individuele gevallen, ook bij onze eigen medewerkers, vreselijk”, zegt Herman. “Tegelijkertijd kom je door deze crisis ook met beide benen op de grond. We zijn erg verwend geraakt met goedkoop gas en drinkwater. Uiteindelijk hoop ik dat de financiële prikkel ervoor zorgt dat we versneld zuinig worden op gebruik van materialen.”
Maurice: “De oorlog in Oekraïne heeft binnen zeven maanden gezorgd voor 30% energiebesparing, iets waar we al dertig jaar mee bezig waren... We moeten alleen oppassen dat duurzaamheid niet een hobby van alleen de elite wordt.”

Bijkomend effect
“Wat wij de afgelopen vijf jaar hebben bereikt”, zegt Herman, “zie je niet terug op de balansrekening. Maar ik zie het wel terug in de orderportefeuille, in betere relaties met opdrachtgevers en in betrokkenheid en respect van onze mensen. Ook zien we dat veel schoolverlaters graag bij ons willen werken vanwege ons duurzaamheidsbeleid. ReintenInfra heeft daardoor minder last van krapte op de arbeidsmarkt.”
Het missiewerk van Maurice blijft doorgaan. “Langzaam wordt de beweging richting duurzaamheid groter. Het is een feestje om hier te mogen werken!”