Eerste kindersportcentrum ter wereld

Kim van den Bosch en zijn vrouw Marieke Bolier zijn de eigenaars van Sport Centrum Utrecht, gelegen op de grens van Maarssen en Utrecht. “Ik heb altijd alleen maar gesport, mijn hele leven lang”, zegt Kim. “Ik heb op topniveau gesquasht en sportte toen acht tot tien uur per dag. Dat ik nu mijn eigen sportcentrum heb met twintig medewerkers, is een jongensdroom die is uitgekomen.”

Drie jaar geleden namen Kim en Marieke de locatie op bedrijventerrein Lage weide (langs de A2) over. In Sport Centrum Utrecht zit een vestiging van Basic Fit waar je terecht kunt voor fitness. Daarnaast bestaat het eigen aanbod uit snooker, poolen, zaalvoetbal, squash en verschillende groepslessen zoals spinning, bootcamp en bodyshape. Marieke geeft zelf een aantal van deze groepslessen en is daarnaast verantwoordelijk voor de horeca. “Mijn favoriete geluid is dat van het stapelen van koffiekopjes op het espressoapparaat! Ik heb altijd in de horeca gewerkt en had een eigen restaurant in Groningen. Het is een uitdaging om bij Sport Centrum Utrecht op een simpele, ongedwongen manier topkwaliteit aan te bieden. De koffie is hier écht lekker en we schenken alleen maar goede wijnen! Ik ben wel met sport opgegroeid; ik deed aan dansen, turnen en tennis en mijn vader was zelfs sportleraar. Maar mijn hart ligt bij horeca. Kim en ik vullen elkaar dus perfect aan bij het runnen van Sport Centrum Utrecht.”

Samsam
“Onze nieuwste aanwinst is kindersportcentrum Samsam”, vertelt Kim trots. “We zijn net een maand open en dit concept is uniek in de wereld. We wilden graag iets aanbieden voor het hele gezin dat betaalbaar, leuk en laagdrempelig is.”
Bij Samsam kunnen kinderen achttien verschillende sporten beoefenen, allemaal onder één dak. Je kunt bijvoorbeeld voetballen, basketballen of tennissen, maar ook squashen, dansen of badmintonnen. Er is bovendien een klimmuur, een atletiekbaan, een interactieve sportvloer en een 300 m2 grote trampoline, de Jump Arena. Volgens Kim proberen de meeste kinderen alles uit. “Ze verzinnen er ook van alles bij. Zo gaan ze bijvoorbeeld hinkelen op de atletiekbaan of ze verzinnen een spel met eigen regels.”

Kinderfeestje
Bij Samsam kunnen kinderen ook een onvergetelijk kinderfeestje geven met onbeperkt limonade, frietjes en snoepgroenten. Kim: “De combinatie van de verschillende sporten samen met de gezellige horeca zorgen ervoor dat alle kinderen en ouders zich bij ons thuis voelen. We hebben verschillende arrangementen, die geldig zijn vanaf acht personen. Het feestje kan - tijdens de openingstijden van Samsam - zo lang duren als gewenst.”

Toezicht
Bij Samsam kunnen kinderen met of zonder hun ouders sporten zo lang ze maar willen. Er kunnen met gemak 150 kinderen tegelijkertijd aan de slag. Er is continu toezicht van een of meerdere medewerkers. Zij zien erop toe dat iedereen zich aan de regels houdt, dat er verbinding ontstaat tussen de kinderen en dat er wordt bijgedragen aan plezier en zelfvertrouwen. “We krijgen eigenlijk maar één klacht van ouders en dat is dat de kinderen niet meer mee naar huis willen.”

Voetbalhal
Populaire onderdelen van Samsam zijn de Jump Arena en het Toro-veld, een interactief hockeyveld, ontwikkeld door de succesvolle hockeycoach Marc Lammers. Maar de grote topper is de eerste indoor voetbalhal van Nederland van 1000 m2 groot. Kim: “We hebben een interactief voetbaldoel en je kunt hier terecht voor voetvolley en penalty schieten. Maar de favoriete plek in de voetbalhal is het speed soccer veld, waarop ook FC Utrecht komt trainen! Dit veld is helemaal afgesloten met zijvangnetten en daknetten, waardoor de bal altijd in het speelveld blijft. Het voetbalspel gaat dus continu door en is behoorlijk snel. Goed voor de conditie!”

Sport verbindt
Samsam fungeert als doorgeefluik voor sportverenigingen in de regio. Kinderen kunnen bij Sport Centrum Utrecht allerlei sporten uitproberen en kijken welke sport bij hen past. “Het mooie van sport - en overigens ook van muziek - is dat het gelijkwaardig maakt, dat het verbindt. Dat vind ik mooi”, legt Kim uit. “Sport draagt bij aan het plezier van kinderen en volwassenen. Het is een mooi middel om meer zelfvertrouwen te krijgen. Daarom zijn wij op maandag en dinsdag geopend voor speciale doelgroepen zoals mensen met een beperking, ouderen of ex-verslaafden. Wij bieden een mooie balans tussen in- en ontspanning en zijn pas tevreden als mensen hier met een glimlach weer weggaan!”

Openingstijden Sport Centrum Utrecht, Zonnebaan 22, 3542 EE Utrecht: maandag t/m vrijdag van 8 tot 24 uur, zaterdag van 9 tot 24 uur en zondag van 9 tot 18 uur. Openingstijden Samsam, sport voor kinderen: woensdag t/m zondag van 9 tot 18 uur. Meer informatie: www.sportcentrumutrecht.nl, www.samsam.nl, www.basic-fit.nl/sportschool/Utrecht of 030-2383130.