Enthousiaste inloopavond middeleeuwse kleding

Het is woensdagavond 5 februari. Terwijl het buiten miezert en waait, hangt er in CSV Ridderhof een gezellige, warme sfeer. De leden van de kledingwerkgroep van Stichting Vreeland 750 hebben alle zelfgemaakte middeleeuwse kostuums in de hal opgehangen. Op grote tafels liggen verschillende stoffen en mappen met patronen. De dames van de werkgroep beantwoorden vragen van bezoekers. ‘Welke maat is dit? Kan deze cape ook in blauw velours?’

Al snel wordt het behoorlijk druk. Hier en daar wordt een jurk gepast, maar helaas: de rits gaat net niet helemaal dicht. En hoewel er in een jaar veel kan gebeuren, geeft deze jonkvrouw aan niet van plan te zijn om af te vallen. Er staan al een paar dames bij de inschrijftafel; zij komen de patronen binnenkort overtekenen. Ook zijn er al een paar inschrijvingen voor het naaicafé, dat op woensdag 12 maart van start gaat. In zes workshops van twee uur (16 tot 18 uur of 19 tot 21 uur) kunt u onder deskundige begeleiding van leden van de kledingwerkgroep een kostuum naaien op uw eigen naaimachine (kosten € 30, inschrijven op www.vreeland750.nl).

Een van de weinige mannen die de inloopavond bezoekt, heeft op weg naar school zijn oude gordijnen in de Humana-bak gegooid. Als hij de stoffen van de mantels en capes eens goed bekijkt, besluit hij terug te gaan om zijn gordijnen er weer uit te vissen. Helaas, het is al te donker, maar de volgende dag gaat hij zeker terug om het nog eens te proberen. Er zijn trouwens meer mensen die hun oude gordijnen van zolder hebben gehaald, sommige met de spinnenwebben er nog in.

Terwijl op het digibord ter inspiratie de foto’s van de modeshow te zien zijn, wordt er druk overlegd: ‘Ik wil een luchtige stof; je moet het ook in de zomer tijdens de feestweek kunnen dragen en bij de Nieuwjaarsduik doe ik er wel een maillot onder.’ ‘Ik maak gewoon een simpele rok, ik trek een jute zak aan en klaar!’ ‘Ik heb wel een jute zak, maar daar staat Zwarte Piet op...’ ‘Ik wil graag als vrouw van lichte zeden en dan moet mijn man maar als monnik.’ ‘Ik kijk wel even bij het speelgoed van mijn kleinkinderen voor goede ridder-attributen.’ ‘Dat kostuum van die vrouw van lichte zeden zou jou trouwens ook leuk staan!’ ‘Zal ik dat maar als een compliment opvatten?!’

Het ziet er naar uit dat veel dorpsgenoten, jong en oud, man en vrouw, tijdens de festiviteiten van het feestjaar 2015 in middeleeuws kostuum rondlopen. Bent u niet handig met de naaimachine? Tegen heel schappelijke prijzen kunt u ook een kostuum laten maken. Meer informatie: www.vreeland750.nl of Ellen Bulterijs, 0294-232460.