Help mijn man heeft een hobby!

Hij kreeg het Vikingvirus...“Toen we op vakantie waren in Denemarken. We bezochten verschillende Vikingmusea omdat Ger zijn leven lang al geïnteresseerd is in Vikingen. Hij kwam daar in aanraking met boogschieten. In Jelling werd hij als een magneet naar een wit kerkje getrokken. Het bleek een belangrijke historische plek te zijn van de Vikingen. Het zou zomaar kunnen dat Ger in een vorig leven een Viking was...”
Het bleef niet bij boogschieten…
“Want voordat ik het wist bouwde hij zijn eigen Vikingtent waarmee hij naar evenementen ging. Om alle spullen te vervoeren kocht hij een trailer en een zwaardere auto. Ik vind het nogal een patser-auto. Uit schaamte parkeer ik hem vaak om de hoek of ik ga op de fiets naar vriendinnen of familie.”
Ik maakte Vikingkleding voor hem…
“Omdat ik op naailes zit. Ik schafte speciale patronen en handgeweven stoffen aan. De andere vrouwen op naailes vonden het belachelijk dat ik die kleding per se met de hand moest naaien van Ger. Er zijn sowieso niet veel vriendinnen die begrijpen waar wij mee bezig zijn.”
Uiteindelijk kreeg ik het Vikingvirus ook te pakken…
“Gelukkig maar, want ik denk dat we anders uit elkaar gegroeid waren. We gaan nu samen verkleed als Viking naar allerlei evenementen. Het is veel werk om alles in te pakken en op te bouwen. We bereiden ook echte Viking-maaltijden. Alles moet zo authentiek mogelijk; we halen de stickertjes van appels af en eieren mogen geen stempeltje hebben.”
Hij overdrijft het…
“Alles moet precies kloppen. Het irriteert hem al wanneer mijn thermoskan in beeld staat!”
Het leukste van Viking re-enactment…
“Is het contact met de mensen. Het publiek is zeer geïnteresseerd. We zijn eigenlijk een soort gidsen in een openluchtmuseum.”
Hij geniet van back to basic…
“Er is geen tv, computer of telefoon en vaak ook geen douche. We slapen onder een dierenvel en koken boven een houtvuur.Ger geniet van dat simpele leven en is niet bang voor wind, regen of kou. Ik vind het wel een beetje behelpen, alhoewel mijn haar veel beter zit als ik het vier dagen niet was!”
Die baard… 
“Tja, ik zou wel willen dat hij naar een barbier ging om het wat te laten fatsoeneren. Aan de andere kant past het wel goed bij hem.”
Hij heeft heimwee…
“Als we na zo’n Viking-weekend thuiskomen en hij zijn strakke spijkerbroek weer aantrekt. Die wollen en linnen kleding zit inderdaad heerlijk, maar heimwee? Nee, daarvoor ben ik te nuchter.”