Het ABC van de Bibliotheek

Ben je nog niet zo bekend met de Bibliotheek? In dit ABC maak je kennis met bijna alles wat je er kunt vinden en doen. Zonder de 26 letters van het alfabet waren al die mooie boeken nooit geschreven!

A
Aanwinsten

De Bibliotheek koopt wekelijks nieuwe boeken, films en muziek aan. Nieuwe kinderboeken liggen vaak op een aparte tafel zodat iedereen ze goed kan zien.

B
Boekstart

Wist je dat baby’s ook van boeken houden? Jonge ouders krijgen een brief en waardebon thuisgestuurd, waarmee ze een gratis Boekstart-koffertje kunnen ophalen in de Bibliotheek. Hierin zitten verschillende babyboekjes en een gratis lidmaatschap.

C
Collectie

De Bibliotheek heeft enorm veel boeken, tijdschriften, kranten, games en films. De totale collectie van de bibliotheek bestaat uit meer dan 25 miljoen items, waaronder meer dan 11 miljoen kinderboeken!

D
Dyslexie

Kinderen met dyslexie hebben problemen met lezen en spellen. Op het Makkelijk Lezen Plein staan speciaal voor deze kinderen boeken met makkelijker taalgebruik en een duidelijke vormgeving.

E
E-books en apps

Via de website van de Bibliotheek kun je ook e-books (digitale boeken) lenen. Dat kan 24 uur per dag, gewoon vanuit je luie stoel. Je kunt de digitale boeken lezen via de Bibliotheek e-book app of op je e-reader.

F
Films

De Bibliotheek heeft ook speelfilms op zowel dvd als Blu-ray. Jeugdfilms leen je dus gewoon bij de Bibliotheek.

G
Gamen

In veel bibliotheken kun je tegenwoordig gamen op verschillende spelcomputers (Xbox, Playstation en Wii). Je kunt er de nieuwste games uitproberen!

H
Huiswerk

Heb je moeite om je thuis goed te concentreren? In de bibliotheek maak je in alle rust je huiswerk, leer je een proefwerk of werk je samen aan een project. Oók als je geen lid bent. Je kunt altijd hulp vragen aan de bibliotheekmedewerkers!

I
Icoontjes

Op de rug van bibliotheekboeken en -films staat een icoontje. Dit plaatje geeft het genre aan, bijvoorbeeld een griezelverhaal of een boek over dieren. Op de achterkant van dit tijdschrift vind je alle icoontjes met hun betekenis. Makkelijk bij het zoeken naar een leuk boek!

J
Jeugdboeken

De jeugdboeken in de Bibliotheek zijn op de volgende manier ingedeeld zodat je snel het juiste boek vindt:

AP: Prentenboeken tot 4 jaar
AK: Prentenboeken vanaf 4 jaar
E: Eerste leesboekjes voor beginnende lezers
A: Tot 9 jaar
B: Van 9 tot 12 jaar
C: Voor 12 jaar en ouder
D: Voor 15 jaar en ouder
AJ: Informatieve boeken tot 9 jaar
J: Informatieve boeken vanaf 9 jaar

K
Kinderboekenweek

De 62e editie van de Kinderboekenweek is van 5 t/m 16 oktober 2016. Het thema is ‘Opa's en oma's’ en het motto ‘Voor altijd jong’. De Bibliotheek organiseert in de Kinderboekenweek leuke activiteiten.

L
Leesplezier

Plezier in lezen helpt. Want als je lezen leuk vindt, ga je het vaker doen. Lastig om een leuk boek te vinden? Vraag de bibliotheekmedewerker gerust om hulp bij het zoeken naar geschikte boeken.

M
Mediawijsheid

In een wereld vol tablets, websites, apps, smartphones, sociale media en gameconsoles is het belangrijk kinderen goed te begeleiden bij hun mediagebruik. Bibliotheekmedewerkers kunnen ouders en kinderen helpen om mediawijzer te worden en kritisch met het internet om te gaan.

N
Nederlandse kinderjury

De Nederlandse Kinderjury kiest elk jaar het beste kinderboek van het jaar. De jury bestaat uit kinderen tussen 6 en 12 jaar. Van begin maart tot half mei kunnen alle kinderen stemmen via www.kinderjury.nl of in de Bibliotheek.

O
Online verlengen

Wist je dat je ook online je boeken kunt verlengen? Log hiervoor in op de website van de Bibliotheek. Je ziet direct wat je allemaal in huis hebt.

P
Printen

Tegen een kleine vergoeding kun je in veel bibliotheken printen in zwart-wit of kleur. Je moet daarvoor wel een bibliotheekpas hebben waar voldoende saldo op staat. Sommige bibliotheken hebben zelfs een 3D-printer waarmee je voorwerpen kunt printen!

Q
Quiz

We zijn al bij de 17e letter van het alfabet! Met deze mini-quiz kun je kijken of je goed hebt opgelet bij de eerste 16 letters.
1. Kun je huiswerk maken in de bieb als je geen lid bent?
2. Hoe oud zijn de kinderen van de Nederlandse kinderjury?
3. Hoeveel kinderboeken hebben de bibliotheken in Nederland?

Antwoorden:
1. Jazeker
2. Tussen 6 en 12 jaar
3. Meer dan 11 miljoen

R
Reserveren

Is jouw favoriete boek of film uitgeleend? Reserveer het materiaal online of in de bibliotheek. Zodra de titel bij jouw bieb binnenkomt, wordt deze klaargezet in de kast met reserveringen. Je kunt ook titels uit andere bibliotheken reserveren. Soms moet je daar iets voor betalen.

S
Scannen

Met je bibliotheekpasje leen je zelf materialen bij het inname- en uitleenapparaat. Je scant je pasje en legt de boeken een voor een op het apparaat. Bij het inleveren leg je de boeken weer een voor een terug. Lukt het niet? Vraag dan een bibliotheekmedewerker om hulp.

T
Taalpunt

In Nederland heeft 1 op de 9 mensen moeite met lezen, schrijven en spreken. Om deze mensen te helpen heeft de Bibliotheek een Taalpunt. Wil je beter leren lezen, schrijven, spreken of luisteren? Kom dan naar het Taalpunt, waar een medewerker je helpt een begin te maken.

U
Uitlenen

De Bibliotheek leent niet alleen boeken uit, maar ook cd’s, dvd’s, games, e-books en luisterboeken. Kinderen tot 18 jaar zijn gratis lid en lenen dus ook gratis.

V
Voorlezen

In veel bibliotheken kunnen peuters en kleuters komen luisteren naar een mooi, spannend, ontroerend of grappig verhaal. De toegang voor deze voorleesuurtjes is gratis. Vind je zelf voorlezen aan je kind lastig? De VoorleesExpress kan ook bij jou thuis komen voorlezen en je verder helpen.

W
Wifi

In de bieb is gratis wifi. Met je laptop, smartphone of tablet gratis draadloos internetten. Ook als je geen lid bent!

X
X-factor

Wat is de X-factor van de Bibliotheek? Voor iedereen is er wel iets te doen! Je kunt er bijvoorbeeld rustig werken, kranten en tijdschriften lezen of samen koffie drinken. Niet voor niets verwelkomt de Bibliotheek jaarlijks ongeveer 64 miljoen bezoekers!

Y
Young Adult

Young adult boeken zijn speciaal geschreven voor jongeren vanaf 15 jaar. Je herkent de boeken in de bibliotheek aan de aanduiding D.

Z
Zoveel

Er is zoveel te doen in de bieb, dat we er een heel ABC over konden schrijven. En dan hebben we het nog niet eens gehad over cursussen, leeskringen, gratis lezingen, workshops of baby-cafés. Wil je weten wat er in jouw Bibliotheek te doen is? Kijk op de website of vraag het een medewerker. Tot ziens in de Bibliotheek!