Het dringt niet door dat je erectieproblemen kunt krijgen

Peter Timmerman (63): “Wat me het meest verbaast, is dat naast de lichamelijke verandering ook in mijn hoofd een knop om lijkt. Vroeger werd ik opgewonden wanneer ik mijn vrouw naakt in de badkamer zag, maar die seksuele prikkels zijn helemaal weg. Ik heb er gewoon geen gevoel meer bij. We slapen na veertig jaar zelfs niet meer lepeltje-lepeltje.

In 2008 werd bij mij prostaatkanker geconstateerd. Ik onderging een operatie waarbij mijn prostaat werd verwijderd. De chirurg probeerde uiteraard zenuwsparend te opereren, zodat het gevoel in mijn penis behouden zou blijven, maar dat is niet gelukt. Ik realiseerde me toen niet wat voor impact dat zou hebben. Vlak na de diagnose is het belangrijkste dat die kanker uit je lijf verdwijnt. Het dringt niet tot je door dat je erectieproblemen kunt krijgen en impotent kan raken. Nu ik geen seks meer kan hebben met mijn vrouw, voel ik me minderwaardig en gefrustreerd. De penis is een belangrijk lichaamsdeel voor een man, daar ben je trots op. Dat het bij mij niet meer werkt, zit me dan ook ongelofelijk dwars. Ik voel me geen echte man meer.

In het begin was ik boos dat er nauwelijks meer lichamelijk contact is tussen ons. Niks meer met seksualiteit en intimiteit doen, is voor mij niet bevredigend. Inmiddels ben ik er niet meer dagelijks mee bezig. Ik denk er steeds minder aan en praat er niet vaak over. Mijn vrouw zegt dat ik vlucht in mijn werk. Ik denk dat ze daar wel gelijk in heeft, dat geeft afleiding.

Ik zou wel met een seksuoloog willen praten of in het ziekenhuis kijken wat er met hulpmiddeltjes nog aan te doen is, maar voor mijn vrouw hoeft dat niet. Zij heeft zich erbij neergelegd en is blij dat ik nog leef. Bovendien vindt ze het lastig om over seksualiteit te praten, ook met mij. Wat daarbij enorm meespeelt is dat wij drieënhalf jaar geleden vrij plotseling onze zoon van 36 verloren aan maagkanker. Het verliezen van je kind heeft grote invloed op mijn vrouw en mij. Mijn impotentieprobleem is daardoor naar de achtergrond geschoven; we zijn nog lang niet klaar met het ontzettende verdriet over zijn dood.”