‘Het is leuk om zelf dingen te bedenken en uit te proberen’

Ruben (12 jaar): ‘Ik vond groep 1 en 2 het leukst van de lagere school: ik hoefde toen nog niet te werken, maar kon gewoon lekker vaak met Lego spelen. Het is wel raar om volgend jaar weer helemaal opnieuw te beginnen op een andere school. Ik zou liever op CSV Ridderhof blijven, want daar ken je alles goed en het is er klein en gezellig.
Ik vind talen wat minder leuk dan rekenen, maar wil wel tweetalig vwo gaan doen op Broklede in Breukelen. Doordat ik veel computerspelletjes speel en films kijk, ken ik al veel Engelse woorden en zinnen. Ik krijg natuurlijk meer huiswerk op de middelbare school. Dat is wel jammer, want ik ga natuurlijk liever met mijn vrienden buiten spelen of een computerspelletje doen.
Mijn beste vriend is Jippe. Hij zit in groep 7 en woont een paar huizen verderop bij mij in de straat. Op de eerste dag dat ik in Vreeland woonde, ging ik met hem spelen en hij is altijd mijn vriend gebleven. Ik zie hem zowat elk weekend en ik weet zeker dat dat volgend jaar ook zo blijft.
Toen CSV Ridderhof 100 jaar bestond, deed ik een diabolo-act met de circusvoorstelling. Dat was niet moeilijk, maar wel leuk. Het kamp in het Archeon vond ik ook heel leuk, vooral de gladiatorengevechten. Een ander hoogtepunt was dat we met een aantal kinderen van school naar de voetbalwedstrijd Ajax-AZ mochten. Ik was nog nooit in de Arena geweest en het was heel bijzonder omdat er alleen kinderen en een paar begeleiders bij die wedstrijd mochten zijn.
Ik ben net als mijn vader best goed in rekenen. Mijn vader leerde mij al rekenen voordat ik naar school ging, omdat ik dat leuk vond. In groep 3 heb ik mijn eerste sommen met breuken gemaakt.
Ik heb een keer van technisch Lego een robot gemaakt, die blokjes kon sorteren op kleur. Ook maakte ik een snoepmachine: als je er een muntje in deed, kwam er een snoepje uit. Het is leuk om zelf dingen te bedenken en uit te proberen. Daarom wil ik later iets met techniek of wiskunde doen.’

20 jaar: ‘Ik ga gewoon lekker leven’
‘Als kind was ik nieuwsgierig naar dingen die ik niet wist en dat is eigenlijk nog steeds zo. Op dit moment weet ik wel beter wie ik ben dan toen ik 12 jaar was. Ik ben ook meer tevreden met mezelf.
Het belangrijkste dat ik op school geleerd heb, is nadenken, conclusies trekken uit argumenten en mijn standpunt op een goede manier overbrengen. Op de middelbare school probeerde ik vooral om alles voor elkaar te krijgen met zo min mogelijk moeite. Ik deed tweetalig vwo op Broklede in Breukelen, en bleef in de vijfde klas zitten. Op dat moment dacht ik: shit, nu duurt het allemaal een jaar langer, maar achteraf maakt het niet zoveel uit. Ik heb leuke vrienden overgehouden aan de middelbare school, die ik nog steeds allemaal zie.
Ik studeer Informatiekunde aan de Universiteit Utrecht en zou graag op kamers willen. Vreeland is een mooi dorp, maar het is ver weg van de bewoonde wereld. Daar heb ik nu meer last van.
Zodra de corona-periode afgelopen is, hoop ik weer door te kunnen met mijn leven zoals het was. Ik denk dat mijn studententijd de leukste fase van mijn leven zou kunnen worden, maar maak me wel zorgen of ik het terugkrijg.
Volwassen? Nee, zo zou ik mezelf niet noemen en ik wil het ook voorlopig niet zijn. Dat ben ik pas als ik belasting betaal en een vaste baan heb en een hypotheek. Maar ik heb nog lang geen zin om dagelijks te gaan werken en me zorgen te maken over rekeningen die betaald moeten worden. Liever blijf ik zo lang mogelijk studeren.
Over tien jaar hoop ik een eigen plek te hebben in de stad, misschien een kamer of een appartement. Nederland is een mooi landje, alles is goed geregeld dus ik hoef niet per se naar het buitenland. Misschien heb ik een relatie over tien jaar, maar kinderen hoef ik echt nog niet voor mijn 30e. Ik hoop tegen die tijd op een vaste baan in het bedrijfsleven, maar ik weet nog niet in welke richting. Tot het zover is, ga ik gewoon lekker leven.’