Het kan iedereen overkomen

Eind november 2012 stonden 36 voetbalclubs uit de eredivisie en de Jupiler League op tegen kanker. Voetballer Frank van Kouwen (32) werd door VVV-Venlo, waar hij zes jaar speelde, gevraagd het publiek toe te spreken.

“Ik rook niet, ik drink niet, ik eet goed en sport veel. Toch kreeg ik twee jaar geleden de diagnose darmkanker. Ik had natuurlijk nooit verwacht dat ik zo jong met deze ziekte te maken zou krijgen. Dat is het enge van kanker: het kan iedereen overkomen. Ruim acht maanden lang ging ik ziekenhuis in, ziekenhuis uit voor verschillende operaties, chemotherapie en bestralingen.
Toen ik gevraagd werd aan de actie voor KWF mee te werken, heb ik direct ja gezegd. Veel mensen, bijvoorbeeld de supporters in het stadion, beseffen niet wat de ziekte en de behandelingen inhouden. Daarom is het goed dat er aandacht voor is want iedereen krijgt vroeg of laat met kanker te maken. Ik ben natuurlijk extra betrokken omdat ik zelf kanker heb gehad.Het is mooi dat ik nu iets positiefs kan doen met die ervaring.
De supporters van VVV-Venlo kennen mijn verhaal, omdat ik bij hun club voetbalde toen ik ziek werd. Voor aanvang van de wedstrijd VVV-Venlo – Heerenveen heb ik vanaf de middenstip een oproep gedaan aan alle supporters in het stadion om letterlijk op te staan tegen kanker en het woord kanker niet meer te gebruiken als scheldwoord. Ook vroeg ik iedereen ondanks de crisis te doneren voor KWF; er is veel geld nodig voor onderzoek, zodat in de toekomst meer kankerpatiënten kunnen genezen. Ook is er geld nodig voor begeleiding en revalidatiefaciliteiten. Toen ik klaar was met mijn behandelingen, wilde ik weer zo snel mogelijk meedraaien in de maatschappij. Ik was bang dat ik nooit meer op mijn oude niveau zou kunnen voetballen, maar dankzij goede begeleiding en revalidatie speel ik nu bij De Graafschap.”