‘Ik ben socialer geworden door school’
Tijn (12 jaar): ‘Groep 1 was voor mij een vervolg van kinderdagverblijf Pippeloentje; een soort opvang voor grotere kinderen. In groep 2 verhuisden we naar Singapore en later naar Hongkong. Ik heb mijn vrienden niet vreselijk gemist. Jongens kunnen zich denk ik beter aanpassen dan meisjes.
Ik zat op een internationale school. In het begin was het moeilijk om les te krijgen in het Engels, maar ik leerde het snel. Soms denk ik nog wel eens in het Engels.
In groep 6 kwamen we terug naar Vreeland en ook dat vond ik prima. Ik herkende niet veel kinderen van vroeger en was in het begin verlegen. Gelukkig maakte ik snel vrienden.
Kinderen zijn hier minder braaf: iedereen gebruikt gewoon allerlei scheldwoorden! Als je dat in Hongkong doet, word je geschorst. Ik paste me snel aan en doe er nu ook aan mee. In Hongkong droegen we een schooluniform, daar zou ik me nu voor schamen. Hier loop ik er gelukkig iets stoerder bij.
Het is leuk om bij mijn nichtje Jip in klas te zitten. Als we een groepje moeten maken met meisjes, is het een opluchting als ik bij Jip zit. Ik ben verliefd geweest op Dominique. Het was kleuterliefde: onze ouders waren bevriend en automatisch werden wij ook vrienden. Op een gegeven moment had ik drie vriendinnetjes in Nederland en twee in Hongkong. Ik wist niet dat dat niet kon. Het lijkt me best vet om later echt verkering te hebben en te weten dat iemand om je geeft.
Groep 8 is een iets te gezellige klas; soms zit iedereen te giechelen. Ik ben zelf ook wel eens melig bezig, dan maak ik teveel grapjes.
Ik ben socialer geworden door school. Vroeger speelde ik veel op de computer, maar nu ga ik vaker met andere kinderen naar het voetbalveldje.
Het lijkt me leuk om volgend jaar op de middelbare school andere mensen te ontmoeten. Ik heb zin in nieuwe vakken zoals wiskunde, maar ik zie wel op tegen het fietsen. Later wil ik piloot worden, dan ga je de hele wereld rond en heb je een soort vakantiegevoel terwijl je werkt.’
20 jaar: ‘Ik maak me geen zorgen over de toekomst’
‘Op de basisschool wilde ik graag de lolligste zijn. Ik maakte vaak flauwe grappen, gelukkig is die fase voorbij. Op het Gemeentelijk Gymnasium Hilversum was ik een rustige puber. Inmiddels ben ik een stuk volwassener geworden. Als je op jezelf gaat wonen heb je meer verantwoordelijkheden zoals voor jezelf koken, afspraken maken bij de dokter, een baantje zoeken. Het kost allemaal iets meer moeite dan toen ik nog bij mijn ouders woonde.
Ik heb op vijf verschillende basisscholen in binnen- en buitenland gezeten en moest iedere keer nieuwe vrienden maken. Daardoor ben ik sneller op mijn gemak bij veranderingen. Toch vond ik het erg wennen om in Delft te gaan wonen en studeren. Het ging ook vrij snel fout. Ik deed computer science aan de TU, maar stopte na een paar maanden met mijn studie, net als meer dan de helft van mijn jaarclubgenoten. Het was denk ik een combinatie van verkeerde studiekeuze, te weinig studeren en te veel leuke feestjes. Ik vond het moeilijk om balans te vinden. Ik raakte in een dip toen ik gestopt was, wat moest ik nu? Uiteindelijk ben ik gaan werken bij felyx, een bedrijf dat gedeelde e-scooters aanbiedt. Ik reed rond in Rotterdam om accu’s te vervangen.
Na dat jaar ben ik begonnen met werktuigbouwkunde. Die studie ligt me gelukkig veel beter! Ik vind het interessant om berekeningen te maken over wanneer dingen doorbuigen en breken. Als ik zo doorga met studeren, gaat het helemaal de goede kant op. Over tien jaar hoop ik een baan te hebben in de technische consultancy. Ik heb daar alle vertrouwen in want bij technische studenten komt het zelden voor dat je jaren moet zoeken naar een baan. Ik maak me geen zorgen over de toekomst. Er zijn genoeg verstandige mensen. Ook met het klimaat komt het wel goed.
Momenteel is het door corona behoorlijk saai in Delft, we kunnen naar geen enkel feestje. Best oneerlijk want normaal gesproken is dit een heel sociale tijd. Sinds ruim een half jaar heb ik een relatie met een meisje dat ik nog ken van de middelbare school. Het maakt de lockdown een stuk gezelliger samen met haar.’