'Ik doe stoere dingen zoals motorcross’

Tessa (12 jaar): ‘Ik zat eerst op een school in Nederhorst. In groep 5 bleef ik zitten en toen kwam ik in een minder leuke klas terecht, waar ik niet veel vriendinnen had. De juf van groep 7 kon geen orde houden; ze schreeuwde vaak tegen ons, terwijl dat niet echt nodig was. Daarom ging ik vanaf dit jaar naar CSV.
Toen ik vorig jaar een dagje kwam wennen, vond ik het gelijk een leuke school. Ik weet nog dat Channah een spreekbeurt hield over Gambia en Dominique over New York. Ze hadden een PowerPointpresentatie gemaakt en dat was helemaal nieuw voor mij. Op mijn oude school hadden we maar twee digitale schoolborden, maar niet in mijn klas.
Ik vond alle meiden in mijn nieuwe klas aardig. Van jongs af aan ga ik eigenlijk meer met jongens om omdat ik voetballen erg leuk vind. Ik heb een tijdje in een jongensteam gevoetbald. Ook doe ik stoere dingen zoals motorcross en op een quad rijden. Op CSV ben ik niet het enige meisje dat van voetballen houdt; er zitten meer sportieve meiden in de klas. Daarom heb ik nu veel meer vriendinnen en speel ik minder met jongens.
Het was wel wennen dat het hier veel groter is dan op mijn oude school. CSV heeft twee verdiepingen, een voetbalveldje en een mooi, groot grasveld aan de achterkant van de school. Het enige dat kleiner is, is de gymzaal. Meester Ben geeft heel goed gymles: hij legt alles rustig uit, zodat je het beter begrijpt.
Ik vind het jammer dat ik niet langer op deze school kan blijven. We hebben een vrolijke klas en maken veel leuke grappen. Het is gezellig, maar als we serieus moeten zijn, dan zijn we serieus. Volgend jaar moet ik weer nieuwe vrienden maken. Toch heb ik zin om naar een nieuwe school te gaan, vooral natuurkunde, gym en tekenen lijken me leuk. Ik zie wel op tegen al dat huiswerk.
Wat ik later wil worden, weet ik nog niet. Ik ben goed in tekenen, sporten en met kleine kinderen omgaan. Misschien wordt het iets met die dingen.’

20 jaar: ‘Ik word misschien wel personal trainer of leefstijlcoach’

‘Na de basisschool ging ik naar de mavo in Bussum. De eerste twee jaren waren best lastig omdat er allemaal bestaande clubjes waren. Ik had weinig vrienden en voelde me soms best eenzaam. Op de middelbare school was ik een stille leerling, die altijd oplette en netjes mijn huiswerk maakte. Ik had een goede gymdocent en kwam erachter dat ik gym heel leuk vond en er ook goed in was. Hij heeft mij geïnspireerd om door te gaan met sport.
Vanaf de derde klas ging het sociaal iets beter. Ik paste mezelf aan door niet alleen over sport en gezonde leefstijl te praten, maar me te verplaatsen in de leefwereld van andere meiden.
Ik slaagde cum laude voor de mavo en deed daarna de havo in Almere. Daar had ik BSM (Bewegen, Sport & Maatschappij) als examenvak en leerde ik sportieve vriendinnen kennen die dezelfde interesses deelden. Ik zat daar helemaal op mijn plek. Nu ben ik derdejaars op de ALO (Academie voor Lichamelijke Opvoeding) in Amsterdam. Ik weet nog niet zeker of ik gymdocent wil worden, maar deze opleiding is sowieso goed voor mijn persoonlijke ontwikkeling. Ik was altijd best onzeker en leer nu om voor een groep staan, mijn mond open te doen en mensen aan te sturen als docent.
Het studentenleven gaat een beetje aan me voorbij; ik woon nog thuis en hou niet zo van kroegen, drinken en feestjes. Om toch nieuwe mensen te leren kennen, ben ik vorig jaar weer begonnen met voetballen bij de voetbalclub in Nederhorst, waar ik nog steeds woon. Mijn teamgenoten zijn allemaal heel aardig.
Als ik mijn opleiding heb afgerond, word ik misschien wel personal trainer of leefstijlcoach, want ook voeding vind ik heel interessant. Ik ben nog nooit echt verliefd geweest, misschien omdat ik te kieskeurig ben. Een jongen moet natuurlijk wel sportief en gespierd zijn en een beetje dezelfde interesses hebben als ik. Ik hoop dat ik over tien jaar een relatie heb en ergens in een dorp woon. Ik ben niet zo’n stadsmens. Ooit wil ik ook graag kinderen.’