Je gaat zelfs Engels denken

Van maandag 3 november tot en met zaterdag 8 november ging de derde klas tweetalig vwo van Broklede naar Billingham, in het noorden van Engeland. De leerlingen werden gekoppeld aan leerlingen van het Northfield School and Sports College en zaten allemaal apart bij een gastgezin. Best spannend!

Maandag werd de klas uitgezwaaid door alle ouders en de conrector. Per bus vertrokken 25 leerlingen met twee begeleiders naar IJmuiden, waar ze ’s avonds de ferry namen naar Newcastle. De overtocht was onstuimig; windkracht 7. Luna Bongers (15): “Ik was misselijk, maar met twee reispilletjes op ging het wel weer.” De volgende ochtend gingen de leerlingen vanuit Newcastle met de bus naar Billingham. Daar maakten ze kennis met de leerlingen uit hun gastgezin. Britt Faverey (14) sliep bij Holly Short. “Ik mocht op haar kamer logeren en zij sliep bij haar zusje. Eerst vond ik dat ongezellig, maar het was toch wel fijn dat ik af en toe in m’n eentje muziek kon luisteren.” Luna ging mee met Daniëlle Shanks (15): “Een aardig meisje, ze lachte veel en was gelukkig niet verlegen. Ook haar moeder was vrolijk en aardig. Ik sliep samen met Daniëlle op haar kamer, want er was geen logeerkamer.”
Volgens Michiel van den Broeck, mentor en geschiedenisdocent van 3Tk, is het belangrijk dat de leerlingen allemaal alleen in een eigen gastgezin zitten: “Je móet dan wel Engels praten en dat is precies de bedoeling.” Luna kon Daniëlle niet altijd goed verstaan. “Soms praatte ze heel druk met haar vrienden, daar verstond ik er echt niks van.” Ook Britt vond het lastig. “Holly sprak best wel met een accent.” De Nederlandse en Engelse leerlingen hadden een druk programma: schaatsen, bezoek aan het York Castle Museum, lessen volgen, samen sporten, shoppen en naar de kermis. Naast het verbeteren van de Engelse taalvaardigheid is het volgens Michiel van den Broeck ook belangrijk dat de leerlingen een andere cultuur ervaren en internationale contacten leggen. “De Engelse leerlingen dragen een schooluniform en de meiden hebben veel make-up op”, vertelt Luna. “Zo’n uniform lijkt me niks, dan kun je niet met je kleding laten zien hoe je bent.” Britt vond dat ze veel fastfood eten in Engeland. “Ik kan geen friet meer zien!” Luna kreeg zelfs zin in een appel, terwijl ze normaal een hekel heeft aan fruit. “Mijn Engels is wel verbeterd,” zegt Luna. “Als je alleen maar Engels hoort en praat, ga je zelfs in het Engels denken.” Britt vindt het vooral bijzonder dat de klas hechter is geworden. In maart komen de Engelse leerlingen Broklede bezoeken. Volgens Britt kan Holly nog wel wat leren over Nederland: “Ze wist niet eens dat we hier rechts rijden!”