Jong en oud op de jeu de boulesbaan

Welzijn Stichtse Vecht organiseerde op 1 oktober een jeu de boules-ontmoeting tussen jong en oud. Het was internationale Dag van de Ouderen en die viel ook nog midden in de Week tegen Eenzaamheid.

Loenen aan de Vecht – Het is nog een beetje mistig in parkje Leeuwendijk aan de Molendijk in Loenen, maar daar trekken de kinderen van groep 5/6 van basisschool Podium zich niets van aan. Samen met hun opa, oma, buurvrouw of tante (als ze maar 55+ zijn) spelen zij een potje jeu de boules. “Het is de derde keer dat we dit in Loenen organiseren”, vertelt Johanna Veenstra, medewerker van Welzijn Stichtse Vecht. “Iedereen vindt het ontzettend leuk. Opa’s en oma’s doen gezellig iets met hun kleinkinderen en komen zo de deur nog eens uit! Kinderen die geen opa of oma meer hebben, worden tijdelijk geadopteerd door een andere opa of oma.”
Door de veranderingen in de zorg moeten mensen steeds langer thuis blijven wonen. Welzijn Stichtse Vecht probeert mensen te helpen door allerlei activiteiten te organiseren, mantelzorgondersteuning te bieden of een ‘maatje’ voor iemand te vinden. Herman de Haan is wijkopbouwwerker bij Welzijn Stichtse Vecht voor de kernen Loenen, Vreeland en Nigtevecht. “Het resultaat van deze jeu de boules-ontmoetingen tussen jong en oud is dat er weer een jeu de boules-club is ontstaan. Op maandagmiddag tussen 14 en 16 uur staan hier acht ouderen op de baan. Iedereen is welkom om mee te doen! Laatst speelde zelfs een groepje hangjongeren mee.”
Jeu de boules is een leuk spel, met eenvoudige spelregels. Maar dat is niet de enige reden dat Corrie Stap (78) competitie speelt in teamverband. “Je bent lekker buiten, je kunt het spel met mensen van alle leeftijden spelen en je leert het snel. Ik kom elke maandagmiddag vanuit Maarssen op mijn scooter naar Loenen om hier een potje jeu de boules te spelen. In Maarssen heb ik van de zomer competitie gespeeld en toen ben ik zelfs kampioen geworden. Het is heel goed dat ze vandaag deze ontmoeting tussen jong en oud organiseren. Je krijgt begrip voor elkaar en leert met elkaar omgaan, waardoor de kinderen al op jonge leeftijd respect krijgen voor ouderen. Ouderen zitten ook veel te veel binnen. Door jeu de boules krijg je weer een beetje beweging en contact, dat is toch gezellig?”
Merel Koolbeek is 9 en heeft vandaag haar oudtante meegenomen. “Mijn oudtante is 66 en vond het heel fijn dat ik haar uitnodigde. Het is ook een leuk plan om met oudere mensen jeu de boules te spelen. Als je het alleen met kinderen speelt, krijg je toch sneller ruzie. Nu kunnen de ouderen opletten en ze kunnen ons het spel leren. Ik vind het ook leuk voor de oudere mensen, want dan voelen ze zich vandaag niet zo alleen.”“Onze bedoeling is om het belang van ontmoeting en beweging te benadrukken”, zegt Herman de Haan. “En dat is vandaag prima gelukt!”

Welzijn Stichtse Vecht is een brede welzijnsorganisatie voor alle kernen van gemeente Stichtse Vecht, die streeft naar welzijn voor iedereen. Welzijn betekent dat mensen zich prettig voelen in hun eigen omgeving, zichzelf kunnen redden en betrokken zijn bij de samenleving. Samen met ruim 500 vrijwilligers organiseert Welzijn Stichtse Vecht allerlei activiteiten voor de inwoners van onze gemeente. Hierbij gaat het voornamelijk om het stimuleren van persoonlijke ontwikkeling, sociale contacten en een actieve deelname aan de samenleving. De inzet van de vrijwilligers wordt gecoördineerd door professionals.