Kindergemeenteraad

Op 11 december vond een bijzondere raadsvergadering plaats in de raadszaal in Loenen. Op de stoelen van de raadsleden zaten kinderen uit groep 8 van vier verschillende scholen uit Stichtse Vecht. De vergadering ging over zelfbedachte plannen, gericht op kinderen. En een van de plannen wordt daadwerkelijk uitgevoerd!

Loenen aan de Vecht – Burgemeester Liesbeth Spies opent de vergadering van de kinderraad. Ze vindt het fijn dat ze dit nog net kan doen voordat ze vertrekt als burgemeester van Stichtse Vecht. Ze legt uit dat de kinderen met respect moeten debatteren: “Jullie moeten nette woorden gebruiken en je mag pas praten als je het woord hebt gekregen van de voorzitter.”
De kinderen van de vier verschillende scholen (Franciscus uit Maarssenbroek; Podium uit Loenen aan de Vecht; CSV Ridderhof uit Vreeland en De Flambouw uit Nigtevecht) zijn al sinds 13 uur aanwezig op het voormalige gemeentehuis. Ze hebben over hun plannen gepraat en de kindergemeenteraad goed voorbereid. Tobias Duijzer (11) van CSV Ridderhof uit Vreeland is erg enthousiast: “We hebben hier met z’n allen pasta gegeten!”
De kindergemeenteraad begint met de presentatie van de vier plannen van de verschillende scholen. De kinderen vertellen over een vieze-blote-voetenpad, een speeltuintje, een doolhof en waardebonnen voor schoolspullen. Ook lichten ze de begroting toe.

Debatteren

Vervolgens gaan de kinderen met elkaar in debat. Er worden kritische vragen gesteld over de plannen en de begrotingen. “Wat als de modder van het vieze-blote-voetenpad hard wordt?” Dan gooi je er water overheen!” “Is 1000 euro niet wat veel voor een opening?” “Ja maar anders hadden we geld over.” De kinderen krijgen een compliment van Burgemeester Liesbeth Spies voor de heldere korte vragen en de duidelijke antwoorden. “Ging het in de echte raad ook maar zo”, verzucht Kai de Haan, gastdocent van ProDemos en raadslid in Diemen.
Na een peiling en een waarschuwing van de burgemeester dat er geen enkel plan doorgaat wanneer iedereen op zijn eigen plan stemt, begint de echte stemming. “Dames en heren dit schiet niet op”, zegt Burgemeester Liesbeth Spies na telling van de stembriefjes. “Jullie hebben toch allemaal op je eigen plan gestemd. Zo moeilijk is politiek dus.” De vergadering wordt geschorst zodat de kinderen kunnen overleggen en onderhandelen. Na de tweede stemronde blijven er twee plannen over en uiteindelijk wint Podium uit Loenen aan de Vecht met hun plan voor een speeltuintje voor kleine en gehandicapte kinderen. Tobias Duijzer neemt het verlies sportief op: “Het gaat vooral om de ervaring dat je hieraan mee mag doen.”

In elke provincie organiseert Stichting ProDemos (Huis voor democratie en rechtsstaat) een kindergemeenteraad, met subsidie van Madurodam. Voor de provincie Utrecht is dit de kindergemeenteraad in Stichtse Vecht. Het is de bedoeling dat de kinderen op school een praktisch en uitvoerbaar plan voorbereiden, dat gericht is op kinderen die een steuntje in de rug nodig hebben. Het thema is ‘beter buitenspelen’. Het winnende plan wordt daadwerkelijk uitgevoerd met een budget van 2000 euro, ter beschikking gesteld door Madurodam.