Klant & Coach, een succesvolle samenwerking

Een gepassioneerde onderneemster die een kraambureau wil opzetten. Een werkcoach die haar daarbij helpt. Een net zo gedreven dame die bij het nieuwe bedrijf in dienst komt. Soms komen vraag en aanbod bij UWV op een bijzondere manier bij elkaar.

Hoe het begon
Het was april 2010 toen Bert Butter, werkcoach bij UWV in Hoorn, kennismaakte met een bijzondere cliënt. Ilona de Rijk was door het omvallen van de DSB Bank haar baan kwijtgeraakt en besloot dat dit het moment was om haar droom te verwezenlijken: een kraambureau beginnen. Met een doordacht plan verscheen ze op de eerste afspraak bij Butter. ‘Ilona was vol passie, wist duidelijk wat ze wilde en hoe ze het zou aanpakken. Bovendien had ze alles goed voorbereid.’

Regelen, regelen
Butter geloofde in haar plannen en gaf De Rijk de mogelijkheid om met behoud van WW-uitkering en zonder sollicitatieplicht haar onderneming op te zetten. Er moest veel geregeld worden, van financieringsgesprekken met de bank tot en met het verbouwen van het kantoorpand. Maandelijks had Butter een afspraak met zijn cliënt om de voortgang te bespreken. Op aanraden van Bert deed De Rijk via UWV een workshop voor startende ondernemers.

Een droom waarmaken
De Rijk wilde als kind al kraamverzorgende worden. ‘Op het bedrijf van mijn vader was ik als jong meisje al in de weer met flesjes geven aan pasgeboren lammetjes.’ Ze werd inderdaad kraamverzorgende, maar doordat ze vanwege de werkdruk te weinig tijd en persoonlijke aandacht kon besteden aan de jonge gezinnen, besloot ze de overstap te maken naar de DSB Bank. Toch bleef ze dromen van een eigen kraambureau, waar wél ruimte zou zijn voor een persoonlijke aanpak.
Toen haar baan bij de bank wegviel, wist De Rijk precies wat haar te doen stond. Het globale ondernemingsplan stond al op papier. ‘De begeleiding vanuit UWV was heel zinvol. Ik vond het prettig om met Bert de vorderingen van mijn plannen door te spreken. En ik leerde veel van de workshop voor startende ondernemers.’

Op zoek naar een collega
De Rijk had het kraambureau oorspronkelijk met een vriendin willen opzetten. Toen die afhaakte, besloot ze UWV in te schakelen om een geschikte werknemer te vinden. Samen met Butter stelde De Rijk een inhoudelijk profiel op. Een werkcoach van het werkgeversteam ging op zoek naar een goede match.

Het klikt
Brigitte Gigengack paste precies in het plaatje. Nadat zij zeven jaar als kraamzorgcoördinator had gewerkt, werd ze door een fusie in april 2009 boventallig verklaard en belandde ze in de WW. ‘Ik vond het vreselijk om geen werk te hebben en er financieel op achteruit te gaan. lk deed een cursus via UWV: zeven bijeenkomsten met vrouwen die in hetzelfde schuitje zaten. We leerden een goede brief en cv maken en kregen sollicitatietraining.’ Gigengack merkte dat ze, ondanks haar jarenlange ervaring, op papier te weinig kwalificaties had. Maar in november 2010 belde UVW haar over een vacature die helemaal paste bij haar profiel. Gigengack ging bij De Rijk op sollicitatiegesprek en kwam twee uur later naar buiten met een fulltime baan.

Een nieuwe onderneming
Op 1 januari 2011 ging Kraamburo 10.nl van start. De Rijk en Gigengack leveren met een team van vijftien mensen kraamzorg in West-Friesland. Met dank aan de betrokken werkcoaches is binnen negen maanden een nieuwe onderneming opgezet en zijn twee werkzoekenden aan een passende baan geholpen.