Kracht Weten

Nieuw mechanisme ontdekt:
Onderzoekers van KU Leuven en Harvard University ontdekten een nieuw mechanisme dat een belangrijke rol speelt bij het ontstaan van kanker. Ze ontrafelden hoe bepaalde slapende genen geactiveerd worden, wat leidt tot de ontwikkeling van kwaadaardige tumoren. Het gaat om pijnlijke tumoren op de zenuwen, agressieve hersentumoren bij volwassenen en kwaadaardige tumoren van de pigmentcellen van de huid. De onderzoekers ontdekten bij proeven op muizen ook hoe ze het mechanisme ongedaan kunnen maken; ze brachten de foutief geactiveerde genen weer in slapende toestand, waardoor de gezwellen stopten met groeien en kleiner werden.
nieuws.kuleuven.be/node/13783

Stoma selfies groot succes
StomaJONGcom, de jongerencommissie van de Nederlandse Stomavereniging, is er speciaal voor jonge stomadragers. StomaJONG startte een StomaSELFIE actie op FaceBook om te laten zien dat iedereen anders, mooi , bijzonder en sterk is op zijn eigen manier; ook jonge mensen met een stoma. Ondanks de littekens en de stomazakjes laten zij trots hun buik zien, want ieder mens met een stoma is prachtig. De StomaSELFIE actie kreeg veel media-aandacht, wat belangrijk is voor de beeldvorming rondom stoma’s. Nederland is wakker geschud: mensen met een stoma zijn niet anders, vies of raar.
Ook meedoen? Stuur je foto naar JongCom@stomavereniging.nl
www.stomavereniging.nl

Innovatief diagnostisch apparaat
De Aeonose is een eenvoudig apparaat dat snel en betrouwbaar hoofd-halskanker kan vaststellen aan de hand van ademanalyse. Deze nieuwe screeningmethode is goedkoop en nauwelijks belastend voor de patiënt. De patiënt blaast enkele minuten in het apparaat waarna binnen een kwartier de uitslag van de test bekend is. De eerste studies die samen met het Maastricht Universitair Medisch Centrum (MUMC+) zijn uitgevoerd hebben tot een positieve uitkomst geleid. In de toekomst kan de huidige diagnostiek, waarbij op grote schaal weefsel wordt afgenomen in het hoofd-halsgebied, mogelijk vervangen worden door de Aeonose.
www.zorgfunders.nl/enose-campagne.html

Ontkracht
In Ontkracht behandelen we fabels en feiten over kanker
Waar of niet waar?
“Als patiënt heb je recht op het onderzoek en de behandeling van je voorkeur”

Kracht belde met Rolinka Wijne, jurist op het gebied van medische aansprakelijkheid, medewerker wetenschappelijk bureau van Holla advocaten en docent gezondheidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam

Wie bepaalt welke onderzoeken en behandelingen een patiënt krijgt?
“De patiënt heeft niet zondermeer recht op het onderzoek en de behandeling van zijn keuze; er moet wel een medische noodzaak zijn. Patiënt en arts moeten uiteindelijk samen beslissen welke onderzoeken en welke behandelingen zinvol zijn. Soms ziet een arts de toegevoegde waarde van een onderzoek of behandeling niet, terwijl het wel een extra belasting of risico voor de patiënt inhoudt.”

Waar hebben patiënten recht op?
“Patiënten hebben recht op goede gezondheidszorg en informatievoorziening. Open communicatie tussen arts en patiënt is heel belangrijk. De arts moet de patiënt te allen tijde duidelijk maken wat de verschillende behandelmogelijkheden zijn, waarvoor ze dienen, wat het belang ervan is en welke risico’s de patiënt loopt. Met al die informatie kan een patiënt dan goede afwegingen maken over zijn behandelplan.”

Kunnen patiënten bijvoorbeeld wel een scan eisen?
“De patiënt kan dat niet eisen, maar als een scan echt noodzakelijk is om een gezondheidsprobleem vast te stellen of uit te sluiten, zal de arts een scan laten maken. Wanneer er absoluut geen medische gronden zijn voor een scan en de angst dus ongegrond is, kan het zinvoller zijn de patiënt te leren omgaan met zijn angsten."