Lesje respect

Denk jij dat je er niets aan kunt doen dat de Nederlandse samenleving verandert? Vind jij dat het in jouw dorp of stad wel meevalt? Is de klimaatverandering toch niet tegen te gaan? Haat jij de discussie over normen en waarden? Hoogste tijd voor een lesje respect. Waarom? Omdat het leven een stuk leuker wordt wanneer je open en vriendelijk met elkaar en de omgeving omgaat. 

- Zeg eens vriendelijk goedemorgen tegen je ouders. De eerste keer schrikken ze misschien, maar ze zullen het zeker waarderen.
- Haal je oplader uit het stopcontact zodra je mobiel opgeladen is.
- Zet je mobieltje uit in de klas, in de bioscoop en in restaurants.
- Zet de kraan uit tijdens het tandenpoetsen.
- Controleer of je vader of moeder de was op 40 graden doet in plaats van op 60 en of de trommel wel vol is.
- Gebruik geen spuitbus deodorant, maar kies voor een deostick of roller. Scheelt drijfgassen en oplosmiddelen: minder luchtverontreiniging dus.
- Vraag een ja/nee of een nee/nee brievenbussticker aan bij de gemeente. Elk huishouden krijgt per jaar 34 kilo reclamedrukwerk in de brievenbus. Een enorme papierverspilling! Zonde van al die bomen.
- Stop met schelden, want schelden doet wél pijn.
- Probeer je ouders eens de trein in te krijgen als jullie naar de verjaardag van oma moeten. De trein is milieuvriendelijker dan de auto.
- Dring niet voor, maar wacht op je beurt.
- Gebruik spaarlampen.
- Zeg eens dankjewel tegen de caissière in de supermarkt wanneer ze je wisselgeld teruggeeft. Als je haar dan ook nog aankijkt, ben je helemaal goed bezig.
- Laat je ouders, leraren en vrienden uitpraten, luister naar elkaar.
- Ga met je moeder boodschappen doen en wijs haar op vleesvervangende producten of biologisch vlees.
- Geef je tegenstanders na afloop van een wedstrijd een hand en bedank de scheidsrechter. Ook als je verloren hebt natuurlijk.
- Probeer zoveel mogelijk afval te scheiden. Weet je niet waar je je oude cd’s moet laten? Kijk dan op www.afvalscheidingswijzer.nl.
- Respecteer beslissingen van de scheidsrechter. Hij ziet misschien niet alles goed, maar staat wel op zijn vrije zaterdag vrijwillig te fluiten, zodat jij kunt sporten.
- Houd de deur eens open voor iemand die na jou een winkel of de klas binnenkomt.
- Laat je niet bij het eerste spatje regen met de auto naar school brengen, maar trek je regenpak aan en ga op de fiets.
- Bied ouderen in het openbaar vervoer jouw zitplaats aan.
- Neem niet in elke winkel waar je iets koopt een plastic tasje aan.
- Zet je computer uit als je een uurtje pauze houdt.
- Kom op tijd bij afspraken. Daarmee toon je respect voor de ander.
- Het allerbelangrijkste: gewoon aardig zijn! Tja, zo simpel is het dus.