Lezen is cool

Meisjes vinden lezen over het algemeen leuker dan jongens. Meisjes lezen gemiddeld ook vaker en beter. Hoe komt dat? En hoe zorg je ervoor dat jongens ook meer en beter gaan lezen?

Jongens en meisjes hebben niet precies dezelfde hersenen. De hersengebieden die samenhangen met taal zijn bij meisjes eerder ‘klaar met ontwikkelen’ dan bij jongens. Meisjes hebben dus een aangeboren voorsprong. Ook kunnen meisjes zich vaak beter concentreren. En dat is belangrijk bij het lezen van een boek.

Voorlezende vaders
Los van het verschil in de hersenen worden jongens vaak opgevoed als jongens, en meisjes als meisjes. Lezen wordt vaak nog gezien als iets meisjesachtigs. Daardoor denken sommige jongens dat ze lezen niet leuk vinden.
Vaders die voorlezen, geven het goede voorbeeld. Daardoor zien jongens dat lezen niet alleen voor meisjes is. Wie veel leest, wordt er beter in. En als je ergens beter in wordt, is het leuker om te doen. Ook voor jongens!

Jongensboeken
Meisjes houden vaak meer van verhalen en gedichten over liefde en vriendschap. Jongens houden vaak meer van strips en grappige of informatieve boeken. Bijvoorbeeld over gamen, sport, oorlog, fantasy en science fiction. Het is belangrijk om jongens op dit soort boeken te wijzen. Dan krijgen ze ook echt zin om een boek te lezen!

Informatieve boeken
In de Bibliotheek vind je informatieve boeken over allerlei onderwerpen. Op de rug van het boek zie je aan de letters voor welke leeftijd het is.AJ is voor kinderen tot 9 jaar en J is vanaf 9 jaar. Ook staat er een plaatje op de rug van het boek, bijvoorbeeld een schaar (hobby’s), een bal en een shuttle (sport & spel) of een wereldbol (landen en volken). Zo zie je snel waar het boek over gaat.
Kun je iets niet vinden? Vraag het de bibliotheekmedewerkers, zij helpen je graag!